10 lucruri de știut atunci când divorțul implică și copii

-


Divorțul este unul dintre cele trei cele mai traumatizante evenimente, alături de deces și pierderea locului de muncă. Dar oricât de greu ar fi, un astfel de proces se complică și mai mult atunci când la mijloc sunt copii. Psihoterapeutul Keren Rosner susține că trebuie să se țină cont de următoarele lucruri pentru ca un copil să suferi cât mai puțin.

 

  1. În primul rând, copilul este asigurat că nu este el implicat în probleme, că este decizia adulților. El nu are nicio vină și nici nu este răspunzător pentru ceea ce se întâmplă. Copiii adesea se simt responsabili și vinovați pentru problemele părinților și inventează motive de autoblamare.
  2. Discuția în care i se spune copilului despre divorț este bine să fie făcută în prezența ambilor părinți, cu calm și răbdare. Nu este indicat ca discuția să degenereze în acuze și ceartă.
  3. Copilul trebuie asigurat de iubirea și implicarea fiecărui părinte în viitor. Este foarte important ca el să știe că este și va rămâne foarte valoros pentru amândoi.
  4. Să se găsească variantele de a-și întâlni părintele care pleacă din casă înainte să plece. Să i se permită vizitarea lui fără aluzii, comentarii, acuze.
  5. Niciodată, dar niciodată, să nu se vorbească de rău părintele celălalt. Copilul nu își dorește să fie pus la mijloc, nu se simte bine când aude critici și răutăți despre unul dintre părinți. Se poate ca el să perceapă altfel situația și astfel părintele acuzator să piardă admirația și încrederea copilului.
  6. Explicațiile pe care copilul le cere este bine să îi fie oferite fără a fi acuzat că întreabă prea multe sau că nu se cade să știe el totul. Acele întrebări care le pune pot ascunde temeri legate de viitorul lui. Dacă i se dau asigurări și se lămurește, el se va liniști.
  7. Dacă copilul simte nevoia să își arate dezacordul, furia, tristețea, supărarea, este cazul să fie lăsat să exprime ceea ce gândește și simte fără să fie certat, ironizat sau oprit. Chiar dacă spune uneori cuvinte nepotrivite este important să se simtă înțeles. Este vorba despre el, nu despre părinți.
  8. Nu se aduc acuze reciproce în fața copilului. El trebuie protejat, nu expus suplimentar. Explicația este una pe care el să o înțeleagă însă să nu fie dură, degradantă. Fiecare copil crede că părintele lui este extraordinar, nu este un avantaj să-i subminați încrederea și admirația.
  9. Nu este indicat să se revină asupra deciziilor aducând ca argument „nu divorțez pentru tine/ din cauza ta”. Copilul va fi împovărat cu o responsabilitate care nu îl privește. El va fi anunțat atunci când decizia este finală, nu în timpul negocierilor.
  10. Regulile care se stabilesc împreună cu copilul este foarte bine să fie respectate de toți cei implicați. El va învăța că poate să aibă încredere în părinți în continuare chiar dacă ei sunt despărțiți. Chiar dacă părinții nu sunt împreună, el se poate baza pe cuvântul lor și pe ei. Este o ancoră puternică pentru copil și o bază pe care poate să-și clădească un caracter frumos.

Citește și:

Care ar trebui să fie scopul disciplinării unui copil. Interviu cu psihologul Raluca Mosora


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.