VIDEO. 15 ani de la atentatele teroriste de la Londra. 4 explozii, 52 de persoane decedate şi 700 de răniţi

-


În urmă cu 15 ani, pe 7 iulie 2005, capitale Regatului Unit, Londra, era scena unei serii de atentate teroriste sângeroase, cu patru explozii în decurs de 56 de minute, dintre care trei în metroul londonez şi o explozie într-un autobuz, 52 de persoane fiind ucise, iar alte circa 700 fiind rănite, potrivit Reuters.

sursa foto: thekootneeti.in

Exploziile declanşate la o oră de vârf în metroul londonez au avut loc la o zi după ce Londra fusese desemnată gazdă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2012, iar liderii G8 (Grupul celor cele şapte state puternic industrializate + Rusia) se reuneau în cadrul unui summit în Scoţia, la care participa şi preşedintele american George W. Bush.

Primele trei explozii au avut loc pe tronsonul de metrou dintre staţiile Liverpool Street şi Aldgate East (ora locală 08.50), în staţia Edgware Road (ora locală 08.56) şi pe tronsonul dintre staţiile King’s Cross şi Russell Square (ora locală 09.17). A patra explozie a vizat un autobuz cu două etaje (ora locală 09.47), pe linia nr. 30, de la Hackney la Marble Arch, în Tavistock Square, în faţa clădirii Asociaţiei Medicale Britanice, potrivit Agerpres.

Toate staţiile de metrou au fost evacuate, ca măsură de precauţie. Pe aeroportul londonez Heathrow au fost întărite măsurile de securitate. Poliţia londoneză a întărit măsurile de securitate şi din jurul Palatului Buckingham, reşedinţa oficială a familiei regale britanice.

Cel puţin 90 de persoane au fost rănite doar în staţia Aldgate. Toate spitalele londoneze au intrat în alertă. Răniţii au fost trataţi la Spitalul Royal London, la Spitalul Sfânta Maria (Paddington). Persoanele rănite, care s-au putut deplasa, au fost tratate la locul incidentului. Un martor ocular a declarat că „erau operaţi răniţi în îmbulzeala de la staţia Liverpool Street”.

4 tineri britanici, atentatorii din 7 iulie 2005

Cea mai importantă sursă de informaţii referitoare la desfăşurarea evenimentelor de la Londra a fost reprezentată de multitudinea de camere de supraveghere care controlează străzile, staţiile de autobuz şi alte locuri publice londoneze. Datorită acestor camere au fost identificaţi unii dintre autorii atentatelor.

Raportul final al guvernului britanic („Intelligence and Security Committee – Report into the London Terrorist Attacks on 7 July 2005”) a arătat faptul că atentatele din 7 iulie 2005 au fost comise de patru tineri britanici de origine pakistaneză şi jamaicană: Mohammed Siddeque Khan (30 ani), Shazad Tanweer (22 ani) din Leeds, Hasib Hussain (18 ani), din Leeds, şi Germaine Lindsay (19 ani).

Trei dintre atentatori au plecat din Yorkshire în dimineaţa zilei de 7 iulie. S-au întâlnit pe drum cu cel de-al patrulea şi au călătorit cu trenul la Londra. Imagini video, care au făcut înconjurul lumii, îi arată pe toţi patru în staţia de metrou King’s Cross, cu puţin timp înainte de ora 08.30 (07.30 GMT), având în spate rucsacuri identice în stil militar. Aceste imagini au ajutat enorm poliţia londoneză la reconstituirea parcursului lor până în momentul atentatelor.

Sursa Foto: AFP

Faptul că la locul atentatelor s-au găsit obiecte care le-au aparţinut celor patru bărbaţi, cum ar fi permise de conducere, cărţi de credit, acreditează ideea că toţi ar fi pierit în deflagraţii. Mohammed Siddeque Khan, cel care a detonat bomba din staţia de metrou Edgware Road, în care au fost ucise şapte persoane, este considerat trezorierul celulei. Siddeque Khan, britanic de origine pakistaneză, a studiat managementul la Universitatea din Leeds, era căsătorit şi tată al unui copil în vârstă de opt luni.

Germaine Maurice Lindsay, autorul atentatului din metrou între staţiile King’s Cross şi Russell Square, care a produs cel mai mare număr de victime – 27, s-a născut în Jamaica, a părăsit ţara împreună cu mama lui când avea doar cinci luni şi s-a stabilit în Marea Britanie unde a obţinut naţionalitate britanică.

Hasib Hussein, cel care a detonat explozibilul în autobuzul aflat în Tavistock Square, incident în care au murit 14 persoane, locuia în Colenso Mount, în oraşul Leeds. Din cauza închiderii uneia dintre liniile metroului londonez, s-a urcat într-un autobuz supraetajat. Se crede că urma să atace staţia Northern Line, dar din cauza unei probleme tehnice, bomba a explodat în autobuz. Supravieţuitorii deflagraţiei din autobuz au descris un tânăr cu faţa măslinie, care părea foarte nervos şi care agita în mâini un rucsac.

Shehzad Tanweer este autorul atentatului din staţia de metrou Aldgate, din estul Londrei, unde au murit, în afară de autorul atacului terorist, opt persoane. Despre Shehzad Tanweer se ştie că lucra cu jumătate de normă într-un „Fish and Chips” din Leeds şi era pasionat de cricket.

 

Ancheta, cea mai importantă condusă până atunci de Scotland Yard, a mobilizat sute de poliţişti. Anchetatorii au studiat peste 84.000 de casete video înregistrate cu ajutorul camerelor de supraveghere, au interogat peste 3.000 de persoane, au percheziţionat 15 locuri diferite şi au luat peste 1.400 de amprente digitale, costul investigaţiilor ajungând la 88 de milioane de euro.

sursa foto: The Mirror

O placă de comemorare în memoria victimelor atentatelor de la 7 iulie 2005, din Londra, a fost dezvelită, la 27 august 2005, în centrul capitalei britanice. „Sub acest copac, oameni de toate religiile şi naţionalităţile, uniţi în durere, au depus coroane de flori în memoria celor care au fost ucişi la data de 7 iulie, în atentatele comise în mijloacele de transport în comun din Londra”, se poate citi pe placa dezvelită la Victoria Embankment Gardens, care a fost transformată în loc de reculegere după atentate.

Citeşte şi:

Peskov: ”Este o prostie absolută şi o escaladare artificială a isteriei antiruseşti în Ucraina”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.