Cadoul PSD pentru maghiari: 15 martie, Ziua Maghiarilor din România. Kelemen: „Proiectul nu a fost scris azi dimineaţă”

-


Senatorii din Comisia de Administraţie au decis luni, deşi şedinţa nu era programată, ca ziua de 15 martie să fie declarată Ziua maghiarilor din România. Proiectul de lege a fost votat chiar în ziua în care liderii maghiari au purtat negocieri atât cu tabăra Grindeanu, cât şi cu tabăra Dragnea. Dacă va trece şi de plen, Ziua de 15 martie va fi zi liberă pentru persoanele de etnie maghiară.

„Proiectul a fost depus acum 4 luni. Probabil va ajunge şi în plen. Nu l-am scris azi dimineaţă”, a spus liderul UDMR Kelemen Hunor după vot.

În expunerea de motive a iniţiativei semnate de 30 de parlamentari UDMR se precizează că data de 15 martie aminteşte de idealurile revoluţiei paşoptiste, care „a unit intelectualitatea maghiară cu cea europeană şi i-a adus alături şi pe gânditorii şi erudiţii români din acele vremuri”, amintindu-i pe Gheorghe Bariţiu şi Nicolae Bălcescu.

„De mai mult de 25 de ani comunitatea maghiară din România sărbătoreşte liber idealurile comune ale revoluţiilor paşoptiste. În fiecare an înalţii reprezentanţi, demnitari ai statului român, preşedinţi şi prim-miniştrii adresează un mesaj comunităţii maghiare cu ocazia zilei de 15 martie.

După un sfert de secol putem spune că această zi este un moment când cu toţii căutăm să aducem în prim-plan valorile convieţuirii, cu păstrarea propriei identităţi, sub egida unui efort solidat a tuturor celor care soresc să apropie România de idealurile comune ale Europei contemporane. De fiecare dată, reprezentanţii tuturor forţelor politice democratice ne sunt alături în 15 martie şi sărbătorim împreună acea zi de excepţie care ne-a unit cândva prin idealuri şi simţăminte şi care, suntem convinşi, ne poate uni şi în continuare”, mai spun iniţiatorii proiectului de lege.

Liderii maghiari nu au luat încă o decizie după negoicerile de azi cu tabăra Grindeanu şi cu PSD-ALDE, iar votul în cazul moţiunii va fi, cel mai probabil,aşa cum le dictează conştiinţa parlamentarilor Uniunii, cum de altfel procedează aceştia de obicei.

Citeşte şi: PSD se laudă că opoziţia le va vota moţiunea


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *