20 de ani de la vizita istorică a Papei Paul Ioan al II-lea la Bucureşti

-


În urmă cu 20 ani, în perioada cuprinsă între 7-9 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat o vizită istorică la Bucureşti, la invitaţia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Aceasta a fost prima călătorie apostolică a unui Papă al Bisericii Catolice într-o țară majoritar ortodoxă, care a deschis intercomunicarea dintre Biserica Catolică şi lumea ortodoxă.

 

 

sursa foto: Biserica Ortodoxă Română

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea a avut loc numai la Bucureşti întrucât înalţii prelaţi ai BOR s-au temut că dacă acesta ar fi ajuns în Ardeal foarte mulţi dintre foştii credincioşi greco-catolici preluaţi în 1948, după ce regimul comunist a interzis Biserica Greco-Catolică ar fi putut reveni la catolicism.

Pe 7 mai 1999, Suveranul Pontif săruta pământul României, țară pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului. La aeroport, Papa Ioan-Paul al II-lea era întâmpinat de președintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Mureșan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, și de nunțiul apostolic Jean-Claude Perisset.  De asemenea, Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primit în Palatul Patriarhiei şi la recepţia de la Palatul Cotroceni.

În schimb, Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a rostit un discurs în limba română în care a spus că se roagă pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relația dintre catolici și ortodocși. Aici, a punctat perioada în care Biserica Unită  cu Roma a fost interzisă de comuniști cu complicitatea unor înalţi ierarhi ortodocși, iar bisericile greco-catolice au devenit biserici ortodoxe.

A doua zi, Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat, în Cimitirul Belu, mormintele a doi martiri pentru credință: cardinalul Iuliu Hossu și episcopul Vasile Aftenie. Apoi, acesta s-a recules la Monumentul Eroilor Revoluției din decembrie 1989.

sursa foto: huff

În Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif l-a regăsit pe cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, fost deținut politic, care a fost adus în București. După liturghie, Papa Ioan-Paul al II-lea s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar în data de 9 mai a oficiat o celebrare euharistică în Parcul Izvor din București, la care au participat sute de mii de persoane.

Aici, Papa a rostit predica în limba română și a oferit binecuvântări în română, maghiară, germană și poloneză, apoi l-a invitat pe patriarhul Teoctist la Roma. Cei doi conducători ecleziastici s-au îndreptat împreună spre aeroport, în aclamațiile unui milion de oameni care, vreme de trei zile, au scandat ”Unitate!”.

La 20 de ani de la vizita istorică a lui Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, Papa Francisc va fi cel de al doilea suveran pontif care va veni în România. Cel mai important moment al vizitei sale, care se va desfăşura în intervalul 31 mai-2 iunie, va fi beatificarea pe Câmpia Libertăţii de la Blaj a şapte episcopi martiri greco-catolici ucişi în temniţele comuniste.

Citeşte şi:

Noi detalii despre vizita Papei Francisc în România. „Să mergem împreună!”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.