Ce pățește o bancă importantă din România din cauza legii «dării în plată a imobilelor»

-


Legea dării în plată a imobilelor, aprobată miercuri de deputați, pune bețe în roate tranzacției de preluare a Piraeus Bank de către fondul de investiții J.C. Flowers.

Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din Banca Națională a României, a anunțat săptămâna trecută că vânzarea Piraeus Bank către fondul de investiții J.C. Flowers, la pachet cu Banca Carpatica, se va face în cursul acestei săptămâni, probabil marți-miercuri. Astăzi este deja joi și nimic nu se mai aude despre această tranzacție.

Proiectul legii, piedică majoră în calea tranzacției

Contactat de Jurnalistii.ro, analistul economic Călin Rechea a spus că o piedică majoră în calea preluării Piraeus Bank România este proiectul legii care prevede că persoanele cu datorii la bănci îşi vor putea ceda imobilele pe care le-au pus garanţie în momentul contractării creditelor fără să mai rămână îndatorate. Potrivit analistului, planurile J.C. Flowers de preluare a Piraeus Bank și Banca Carpatica au fost încurcate de votul favorabil dat miercuri de deputați asupra acestui proiect.

Fondul bătuse deja palma cu Ilie Carabulea, pentru vânzarea Carpatica, însă totul ținea de încheierea deal-ului cu Piraeus Bank. Carpatica e prea mică pentru ce vrea fondul de investiţii, consideră Călin Rechea. Din acest motiv ei doreau să cumpere şi Piraeus Bank.

Fondul de investiții nu vrea să își asume preluarea a zeci de mii de apartamente de la români

Lucrurile se complică, însă. Potrivit lui Călin Rechea, Banca Carpatica nu are probleme cu creditele ipotecare pentru că are portofoliul prea mic și legea dării în plată nu are efect mai rău decât situația în care se află deja banca.

În schimb, în privinţa Piraeus, această lege aduce costuri suplimentare care îi poate face pe americani să dea înapoi. Nu vor să își asume preluarea a zeci de mii de apartamente de la români. Din această cauză, consideră Rechea, niciun anunţ nu a fost făcut până acum cu privire la tranzacţie, fiind extins orizontul pentru decizie.

Care este traseul legii

Potrivit inițiatorului legii, Daniel Cătălin Zamfir, odată ce legea a fost aprobată în plenul Camerei Deputaţilor, legea va ajunge săptămâna viitoare pe masa președintelui spre promulgare. Ea prevede un termen de 5 zile pentru a sesiza aspecte de neconstituționalitate. Pot sesiza Curtea Constituțională numai următorii: Președintele României, Preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor, Avocatul Poporului, Guvernul României sau 50 de deputaţi sau 25 de senatori.

În urma deciziei finale a preşedintelui, împrumutaţii Piraeus Bank îşi vor afla soarta, care ține de hotărârea pe care o va lua J.C. Flowers, după cum Jurnalistii.ro a mai scris.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon