UPDATE. 30 de tone de peşte infestat cu metale grele, confiscat în România. O fabrică din Ploieşti a procesat şi vândut peşte contaminat

-


UPDATE 16.55: Polițiștii au descins marţi la peste 100 de adrese din mai multe județe, inclusiv în Prahova, pentru destructurarea unei rețele care ar fi introdus ilegal în țară pește pescuit din zone interzise din Italia, Spania și Franța, din cauza contaminării cu chimicale și metale grele.

Printre firmele vizate de percheziții se numără și una din Ploiești, care deține mai multe spații de vânzare, precum și o linie de procesare. Peștele pescuit ilegal și adus în țară era vândut de firma din Ploiești atât proaspăt, cât și procesat (marinat, afumat), scrie observatorulph.ro.

Ştirea Iniţială:

Circa 30 de tone de peşte infestat cu metale grele, pescuit în râurile poluate din Franţa, Italia şi Spania au fost confiscate marţi de autorităţile române, în urma unei acţiuni coordonate de Europol. De asemenea, poliţiştii au făcut 150 de descinderi în mai multe ţări, iar cele mai multe acţiuni pe teritoriul ţării noastre.

 

În urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată. În acest caz a început urmărire penală in rem.

„În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea  fără documente legale a peştelu”, subliniază IGPR.

De asemenea, poliţiştii menţionează că documentarea activităţii infracţionale s-a desfăşurat de către poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul A.N.A.F.

„Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au pus în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei”, a subliniat IGPR, prin intermediul unui comunicat de presă.

Citeşte şi:

Cum se anulează o executare silită

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.