41 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. ”Următorul va fi la 70 de ani, deci 2047”

-


Un cutremur, care a ținut 56 de secunde, a bulversat România Socialistă în seara de 4 martie 1977, prin amplitudinea pierderilor umane și materiale produse. Astfel, peste 1.500 de oameni şi-au pierdut  atunci viaţa, iar zeci de mii de locuinţe s-au prăbușit. Inginerul Nicolae Noică susține că următorul cutremur de mare adâncime ar putea avea loc în România în anul 2047.

sursa foto: Click.ro

Pagubele s-au ridicat la echivalentul a două miliarde de euro. Cutremurul s-a produs pe data de 4 martie 1977, la ora 21:22. Cu o intensitate de 7,2 pe scara Richer, seismul a fost catastrofal:  1578 de morți, peste 11.000 de răniți și alte câteva zeci de mii de oameni au rămas  fără case. De asemenea, circa  35.000 de locuințe au fost puse la pământ.

Unda se șoc a cutremurului din 4 martie 1977  a avut epicentrul la 96 de km sub pământ și s-a propagat spre sud-estul țării, afectând foarte grav Bucureștiul.  Atunci, 30 de clădiri, care au fost construite în perioada interbelică, s-au prăbușit și mii de oameni au fost îngropați sub mormane de moloz.

De asemenea,  orașul Zimnicea a fost distrus în mai puțin de trei minute. Căutările au durat zile întregi, timp în care sute de oameni au fost scoși de sub dărămături.

Printre victimele cutremurului, s-au numărat și oameni de cultură printre care îi amintim: actorul Toma Caragiu, poetul A.E. Baconski, scriitorul Mihai Gafița, regizorul Alexandru Bocăneț și cântăreața Doina Badea.

sursa foto: news.ro

Astăzi,  amintirea cutremurului din 1977 este încă vie pentru că în Capitală și-n marile orașe din țară întrucât sunt multe clădiri neconsolidate, care s-ar putea prăbuși foarte ușor la un seism similar cu cel de acum 41 de ani. Problema protecției împotriva dezastrelor este încă o deficiență a autorităților, care se va vedea cel probabil la viitorul mare cutremur. Potrivit fostului ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, următorul mare cutremur de adâncime s-ar putea produce peste 70 de ani în România, în 2047.

„Problema aceasta a protecției seismice împotriva dezastrelor e o problemă de continuitate și de competență. Și de cunoașterea istoriei, până la urmă. Toată lumea spunea că între 1940 și 1977, la 37 de ani, se produce cutremurul și noi am spus că următorul cutremur trebuie să se producă la 37-40 de ani. Necunoscând bine istoria, uitați-vă, întorcându-ne în urmă, între 1802 și 1838, iar 37 de ani, în 1600, iar 37, deci apar niște momente în care apare un cutremur de adâncime 150 de kilometri, foarte adânc, și unele la 100 de kilometri, tot adânc, dar totuși… Ei, ce se întâmplă? Aceste grupări apar cu anumită frecvență, care m-a surprins și pe mine – 70 de ani, 70 de ani, 90 de ani. Ne punem un semn de întrebare. Următorul va fi la 70 de ani, deci 2047? Deci, sunt niște ciclicități și lucruri pe care nu putem să le interpretăm decât printr-o socoteală statistică și o cunoaștere corectă a istoriei”, declara fostul ministru al Lucrările Publice, Nicolae Noica, în urmă cu trei ani la postul Digi 24.

sursa foto: antena 1

Nicolae Noica este inventatorul sistemului cu bulina roșie aplicată clădirilor cu risc seismic. El este nemulțumit că de problema consolidării clădirilor au ajuns să se ocupe acum nespecialiștii și blamează firmele de construcție care vizează profituri mari pentru aceste lucrări.

De asemenea, seismologii americani avertizează că anul acesta  va fi marcat de mai multe cutremure majore. După ce au studiat cutremurele de peste 7 grade de la 1900 încoace, doi cercetători americani au ajuns la concluzia că seismele puternice au fost mai numeroase,după cicluri de cinci ani de încetinire a rotaţiei Pământului.

sursa foto: bucurești fm

Mai puteți citi și: Alegeri parlamentare în Italia. Silvio Berlusconi, marele favorit

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.