Ministrul Energiei: ,,Consum istoric de gaze naturale’’

-


Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat, luni, că din cauza condițiilor meteo severe cresc consumurile, în special pentru gaze, dar și pentru producătorii de energie electrică și termică, astfel încât poate ajunge la consum record luni și marți.

„Am trecut la analiza echilibrării sistemului energetic pe perioada de ger. A fost emis Cod portocaliu de ger în 35 de județe plus București. Avem vreme severă și fiind temperaturi foarte scăzute cresc consumurile, în special pentru gaze, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie electrică și termică. Avem nevoie de cantități suplimentare de gaze. Ne cresc consumurile foarte mult și pe energie electrică”, a spus ministrul Energiei, la finalul ședinței comandamentului de iarnă, citat de Agerpres..

El a arătat că reprezentanții Sistemului energetic național estimează un consum de gaze naturale de 72 — 74 milioane mc, „un consum istoric”, în condițiile în care până acum maximul a fost de 71,2 mc.

Acesta a adăugat: „Ne-am pregătit și am luat toate deciziile necesare ca să putem face acest lucru. Avem circa 26 milioane metri cubi din rezerve, 28 milioane metri cubi din producția zilnică și 16 milioane metri cubi pe care și le-au asumat furnizorii că le importă. La ora actuală avem necesarul estimat pentru a trece de acest vârf. S-a luat decizia ca Elcen, CET Brazi și CET Galați să treacă pe păcură. Ieri (duminică n.r) și noaptea trecută s-a întâmplat. Elcen funcționează în prezent pe păcură”.

Ministrul Energiei a precizat că  la energie electrică s-a dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, ,,am reușit să pornim și la grupul de la Mintia, de la CEH, de la Hunedoara, încă un grup de 150 MW. CET Govora a intrat în producție cu 50 MW. Aveam o rezervă pe hidro estimată de 1.000 MW, s-au consumat 400 MW, mai avem 600 MW disponibili pe hidro. Avem consum maxim estimat pe energie electrică de 9.500 MW. În acest moment consumul era de 9.000 MW”.

Citește și:

Dragnea, acuzații la adresa lui Cioloș pentru o gaură de 10 milioane în buget. Replica fostului premier

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *