74 de ani de la lansarea primei bombe atomice de la Hiroshima. Spre o nouă cursă a înarmării nucleare?

-


Astăzi, se împlinesc 74 de ani de la momentul lansarii primei bombe atomice (6 august 1945) la Hiroshima de către SUA aflate în război cu Japonia, iar trei zile mai târziu, pe 9 august, a doua bombă atomică a căzut asupra oraşului nipon Nagasaki. Practic, din acest moment, de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a început o nouă cursă a înarmării nucleare între SUA şi URSS, cei doi adversari din vremea „Războiului Rece”, perioada care s-ar putea reîntoarece din nou în istoria omenirii odată cu „decesul” Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

 

sursa foto: Reaction.life

Locuitorii oraşului Hiroshima, care comemorează astăzi 74 de ani de la primul atac nuclear din istorie, au cerut oficialităţilor nipone să semneze „Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare”, scrie AFP.  Astfel, din Parcul Memorialul Păcii, cetăţenii Hiroshimei s-au rugat în tăcere, au aprins lumânări şi au depus coroane de flori în prezenţa premierului japonez Shinzo Abe, în memoria celor care au fost ucişi de bomba lansată în dimineaţa zilei de 6 august 1945, dintr-un avion american.

Primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, a cerut cu această ocazie ca ţara sa să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, aprobat în iulie 2017 de 122 de ţări, semnat de atunci de mai mult de jumătate din acestea, dar respins de toate puterile nucleare.

”Solicit guvernului singurei ţări care are experienţa armei nucleare în timp de război să răspundă cererii hibakusha (persoanele expuse bombei) să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. Le cer liderilor japonezi să demonstreze pacifismul înscris în Constituţia noastră, făcând acest pas către o lume fără arme nucleare”, a adăugat edilul oraşului Hiroshima.

Astăzi, ameninţarea nucleară a devenit o constantă în contextul în care Iranul a reluat producţia de uraniu sărăcit, iar Coreea de Nord a început să experimenteze o serie de rachete balistice. De asemenea, SUA şi Rusia, după şase luni de dialog inutil, s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), un acord emblematic pentru sfârşitul Războiului Rece şi care vizează rachetele cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 km.

sursa foto: Libcom.org

Cursa înarmării nucleare a reînceput

Bomba de la Hiroshima a provocat în ziua în care a fost lansată şi în săptămânile următoare 140.000 de morţi. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a lovit oraşul Nagasaki, provocând moartea a circa 74.000 de persoane la faţa locului şi, ulterior, ca efect al radiaţiilor. Pe 15 august 1945, Japonia şi-a anunţat capitularea.

Până la folosirea celor două bombe atomice în Japonia care  implicit au pus capăt războiului, peste 50 de milioane de oameni îşi pierduseră viaţa în cei aproape şase ani de război.

„Little Boy” a fost numele de cod al primei bombe atomice utilizată într-un conflict armat, fiind totodată rodul „Proiectului Manhattan”, un program american ambițios, creat încă din anul 1939, prin intermediul căruia s-a urmărit dezvoltarea primei arme nucleare, după ce se aflase că Germania Nazistă lucrează la crearea unei bombe atomice.

sursa foto: www.hiroshima-navi.or.jp

Astfel, mai ales după atacul japonezilor din 1942 asupra flotei americane aflate la baza navală Pearl Harbour și implicarea SUA în ostilităţile celei de-a doua conflagraţii mondiale, americanii împreună cu canadienii şi britanicii au început proiectul dezvoltării primei bombe nucleare. Principiul folosit de încărcătura de uraniu 235, a fost bombardarea cu neutroni lenți în urma căreia avea loc o reacție nucleară în lanț, generatoare de căldură, cu un efect devastator.

În 1943, a avut loc realizarea primelor prototipuri și testarea acestora în cadrul laboratorului național din Los Alamos, parte în programul ultra-secret Manhattan.

Pe 6 august 1945, bomba a fost lansată, la ora locală 8:15, de un bombardier B-29 Superfortress „Enola Gay” pilotat de colonelul Paul Tibbets (încadrat la baza aeriană 393 Bomb Squadron, Missouri, SUA).

70% din clădirile oraşului au fost rase de pe suprafaţa pământului, iar circa 70.000 de oameni au murit pe loc. „Little Boy” era lung de circa 3 metri şi cântărea 4,5 tone, conţinea 63 kg de uraniu şi a explodat la o înălţime de 500 m deasupra oraşului, moment care a declanşat o reacţie nucleară cu o putere de 16 kilotone TNT.

La Nagasaki, pe 9 august 1945, a fost lansată bomba „Fat Man” (denumită astfel datorită asemănării cu personajul Kasper Gutman din filmul “Şoimul Maltez”), care conţinea 6 kg de plutoniu şi a explodat la înalţimea de 500 m, cu o putere de 21 kilotone TNT. Explozia s-a produs deasupra unei văi adânci. 45.000 de oameni au murit pe loc, iar 75.000 au fost răniţi în oraşul Nagasaki.

Scopul militar al folosirii armelor atomice a fost determinat de puterea acestora de distrugere în masă, catastrofică, într-o perioadă de timp scurtă. Cele două bombe atomice au ucis, în total, câteva sute de mii de oameni, aproximativ 140.000 în atacul de la Hiroshima şi circa 82.000 la Nagasaki, însă unii analişti afirmă că cifrele reale sunt mult mai mari.

sursa foto: History Hit

Cei mai mulţi dintre locuitori a murit instantaneu, iar alţii au decedat ulterior din cauza arsurilor, rănilor şi a radiaţiilor. De asemenea, în următorii ani după explozia bombei atomice s-au înregistrat o multitudine de tipuri de cancer cauzate de radiaţii şi malformaţii congenitale grave.

Astăzi, experţii în domeniul atomo-nuclear susţin că bombele nucleare care se află în dotarea celor mai puternice armate ale lumii sunt de peste 50 de ori mai puternice decât cele folosite la Hiroshima şi Nagasaki. În amintirea victimelor celor două atacuri cu bomba nucleară, au fost instituite „Ziua Hiroshima” – ziua mondială a luptei pentru interzicerea armelor nucleare (6 august) şi „Ziua Nagasaki” (9 august), marcate anual la nivel mondial.

Citeşte şi:

Noul șef al Jandarmeriei Române: S-a școlit ca să fie prelucrător prin așchiere, iar familia sa are legături strânse cu PSD

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.