75 de ani de la Ziua D care a schimbat radical soarta celui de-al Doilea Război Mondial

-


Debarcarea din Normandia, cunoscuta ca şi Ziua D, a rămas în istorie drept cea mai mare operaţiune amfibie din timpul celui de-al Război Mondial (6 iunie 1944), când trupele engleze, canadiene şi americane au lansat o amplă ofensivă împotriva trupelor Wehrmachtului de pe teritoriul Franţei.

 

sursa foto: Adevărul

,,Ziua D’’, ofensiva trupelor Aliate conjugată cu efortul a circa 200 mii de soldați francezi, s-a soldat cu un succes militar decisiv al Națiunilor Unite împotriva celui de-al III-lea Reich când, la sfârșitul a 80 de zile de luptă, Parisul a fost eliberat de forțele naziste iar Republica a IV-a Franceză fusese instaurată. Impactul Debarcării din Normandia asupra cursului general al războiului este colosal, chiar dacă istoricii sovietici susțin că operațiunea a fost proiectată într-un moment confortabil Puterilor Occidentale.

Insistența cu care Stalin le cerea în 1943 lui Churchill și Roosevelt la Teheran necesitatea deschiderii unui front în Vest nu a fost îndeplinită în momentul când URSS se afla într-o situație dramatică ce necesita acest sacrificiu imediat. Debarcarea s-a produs abia în 1944 după ce Uniunea Sovietică iese învingătoare în bătăliile de cotitură ale războiului de la Stalingrad și Prohorovka (Kursk), în urma cărora obține ofensiva împotriva Germaniei în frontul de Răsărit.

Impactul debarcării Aliaţilor a fost decisiv: din punct de vedere militar, operațiunea declanșată în Franța a forțat Berlinul să deplaseze unități armate și tehnică militară din Est spre Vest și astfel, a facilitat avansul Armatei Roșii spre Europa Centrală; din punct de vedere psihologic, ofensiva din Normandia a sporit încrederea în victorie și a însuflețit spiritul combativ al trupelor aliate odată cu eliberarea Franței, a celui mai aprig luptător anti-german.

În ciuda unei prezenţe militare masive, armatele pe care le-au organizat Aliaţii pentru debarcarea în Normandia erau departe de a fi invincibile. Efectivele militare nu erau atât de numeroase pe cât se aşteptau guvernele SUA, Marii Britanii şi Canadei. Americanii nu au organizat cu prea mare minuţiozitate procesul de recutare, Marea Britanie se confrunta cu constrângeri demografice, Ie restul trupelor venite în Europa din Canada au fost înrolate pe baza unei recrutări voluntare.

Lipsa de motivaţie a soldaţilor a reprezentat de asemenea o mare problemă în ajunul planificatei invazii în Franţa. Soldaţii americani voiau să termine cât mai repede războiul pentru a se întoarce acasă, iar cei britanici, chiar dacă manifestau dorinţa să cucerească Cel de-al Treilea Reich, erau îngrijoraţi de viitorul pe care îl va avea Marea Britanie după război. Pe de altă parte, lipsa de experienţă pe câmpul de luptă a soldaţilor canadieni îngreuna şi mai mult misiunea americanilor şi britanicilor. După luni în care nu s-a ajuns la nici un consens legat de elaborarea unei strategii, Aliaţii au luat hotărârea de a organiza operaţiunea Overlord abia în toamna anului 1943.

sursa foto: Romania TV

Faptul că debarcarea din Normandia a fost executată în iunie 1944 denotă disensiunile permanente dintre Aliaţi în ceea ce priveşte alegerea celui mai bun plan de acţiune. La Conferinţa de la Casablanca din ianuarie 1943, Aliaţii decid să-l numească pe generalul britanic Frederick Morgan în funcţia de Şef de Stat Major pe lângă Comandantul Suprem al Forţelor Aliate. Datoria generalului Morgan era să-l asiste pe generalul de armată, Dwigh Eisenhower, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate, în planificarea operaţiunilor militare împotriva forţelor germane din nord-vestul Franţei.

În mentalul colectiv francez, Ziua D ocupă un loc central întrucât i-a redat Franței libertatea fizică și politică, şi totodată o victorie majoră împotriva fascismului.

Maria Zaharova: „Debarcarea din Normandia nu a avut vreo influenţă decisivă în ieşirea din al Doilea Război Mondial” 

În contextul situaţiei geopolitice actuale şi al eforturilor susţinute de Rusia putinistă în redefinirea sferelor globale de influenţă, Kremlinul a pornit o amplă ofensivă în rescrierea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial în contextul în care diplomaţia rusă a cerut ca Aliaţii să nu micşoreze rolul URSS-ului în înfrângerea lui Hitler.

„Aportul Aliaţilor în înfrângerea celui de-al Treilea Reich este clar. Însă nu trebuie exagerat şi să se micşoreze prin asta semnificaţia eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice, fără care această victorie pur şi simplu nu ar exista”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. Aceasta a „adus omagiu tuturor celor care au căzut” şi a denunţat totodată o „rescriere catastrofală a Istoriei” care dă – în filme şi articole de presă – Statelor Unite şi aliaţilor lor un rol predominant în înfrângerea naziştilor.

sursa foto:Black News – Stiri externe

În  opinia acesteia, „Debarcarea din Normandia nu a avut vreo influenţă decisivă în ieşirea din al Doilea Război Mondial, determinată deja de victoria Armatei Roşii, înainte de toate la Stalingrad, Kursk” .

Merkel: „Ziua D, un dar al istoriei”

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că participarea sa la ceremonia de comemorare a Debarcării din Normandia, desfășurată miercuri la Portsmouth, este un „dar al istoriei”, subliniind că această operațiune militară a eliberat în cele din urmă Germania de sub dominația nazistă, potrivit Mediafax.

De asemenea, Merkel a mai amintit de sacrificiul sutelor de mii de militari aliați care au debarcat în Normandia, afirmând că operațiunea a condus la „reconcilierea Europei și întreaga ordine postbelică” care a adus 70 de ani de pace în Europa, informează The Associated Press.

Trump a participat cu Regina Elisabeta a II-a la aniversarea celei de-a 75 -a aniversări a Zilei D

Preşedintele SUA Donald Trump, care a participat miercuri la o ceremonie prilejuită de cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia, a rostit o rugăciune rostită pe 6 iunie 1944 de preşedintele SUA de la acel moment, Franklin Delano Roosevelt, informează The Associated Press. Donald Trump, Emmanuel Macron, regina Elisabeta a II-a şi 300 de veterani au lansat miercuri, la Portsmouth, în sudul Angliei, evenimente care marchează 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, la 6 iulie 1944.

sursa foto: gazetadecluj.ro

Citeşte şi:

Modul dezastruos în care au fost organizate alegerile din diaspora, sub lupa DNA

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.