78 de ani de la „Genocidul de la Fântâna Albă”. Peste 3000 de români, mitraliaţi cu sânge rece de NKVD

-


În urmă cu 78 de ani, pe 1 aprilie 1941, trupele sovietice au executat cu sânge rece peste 3.000 de civili români, locuitori de pe Valea Siretului, care încercau să se retragă din Bucovina de Nord, anexată ilegal de URSS, în România.

sursa foto: Asii Romani

În urma ultimatului sovietic de la 28 iunie 1940, administraţia şi armata română a trebuit să se retragă din Basarabia şi Bucovina de Nord, iar autorităţile sovietice au profitat de haosul creat pentru a executa orbeşte sute de familii de români care doreau să se refugieze în noul hotar al României.

În primăvara lui 1941, ofiţerii NKVD-ului sovietic au propagat în rândul populației române din Bucovina de Nord o diversiune, potrivit căreia autorităţile ar accepta ca pentru o scurtă perioadă de timp ca etnicii români să poată trece graniţa în Românii

Încrezători, românii care abia așteptau să se întoarcă pe teritoriul țării noastre s-au constituit într-un grup masiv, de peste 3000 de persoane, și – pe 1 aprilie 1941 – s-au îndreptat spre granița sovieto-română. Oamenii erau de pe Valea Siretului, din satele Bănila Moldovenească, Dăvideni, Trestiana, Iordănești, Pătrăuții de Sus, Pătrăuții de Jos, Cupca, Corcești, Suceveni, iar pentru a dovedi caracterul pașnic al demersului lor au arborat în fruntea coloanei un steag alb, icoane și cruci de brad, scrie Timpul.md.

Astfel, la 3 kilometri de graniță, în Poiana Varnița, grănicerii sovietici au somat coloana să stea în loc, dar grupul de români a ignorat ordinul și a mers mai departe, moment în care s-a declanșat iadul: sovieticii au început să îi mitralieze, secerând la grămadă copii, femei și bătrâni. Concomitent cu şarjele mitralierelor, cavaleria a ieșit din pădure și i-au măcelărit cu sabiile pe cei răniţi.

După modelul aplicat elitei politice şi militare poloneze la Kathyn, sovieticii i-au târat la grămadă pe morţii, răniţii şi supravieţuitorii români în cinci gropi comune la liziera pădurii. Cei ce au putut să fugă în noapte prin pădure au fost arestaţi zilele următoare şi duşi la Cernăuţi unde s-a înscenat un proces şi 22 dintre ei au primit pedepse grele după ce au fost torturaţi din ordinul lui Jucov (prezent acolo).

Morţii, sau unii chiar care mai mişcau, au fost traşi cu caii de lipovenii din Fântâna Albă şi aruncaţi în gropile comune.

Potrivit statisticilor oficiale, populaţia românească a regiunii Cernăuţi a scăzut cu 75.000 de persoane între recensământul românesc din 1930 şi primul recensământ Sovietic în 1959. S-a spus că ruşii au avut un program intenţionat de exterminare a românilor. Sângerosul 1 aprilie 1941 nu fost recunoscut niciodată de regimul sovietic, scrie Unimedia.md.

sursa foto: historia.ro

La Fântâna Albă, autorităţiel ucrainiene au permis abia în anul 2000, oficierea unei slujbe religioase, în memoria celor 3000 de români morţi în drumul lor către România.

Citeşte şi:

Arhivele Holocaustului. Finlanda cercetează implicarea voluntărilor săi din cadrul SS în masacrarea evreilor de pe frontul de EST

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.