8 Martie – bucurie, luptă sau resemnare?

-


Astăzi, în toate colțurile lumii este sărbătorită Ziua

Internațională a Femeii, dar pentru mine această zi nu reprezintă doar bucurie. E ziua în care mă gândesc la femeile curajoase ce au luptat pentru drepturile noastre fundamentale dar mai ales la femeile care încă luptă pentru acestea. Din păcate, încă mai există țări în care femeia este privită ca o ființă inferioară, care nu se poate bucură nici măcar de toate drepturile fundamentale ale omului și a cărei menire este doar aceea de a-și sluji casă.

Trebuie să ne aducem aminte de faptul că Ziua Internațională a Femeii s-a născut din curajul unor “proletare” de a spune NU discriminării și abuzurilor. Chiar și după zeci de ani, ziua de 8 Martie a rămas să marcheze schimbările pe care femeile le-au generat în societate, în căutarea demnității, a egalității de șanse și a valorilor democratice.

Așa cum am amintit, există încă state în care femeile nu se bucură de drepturile fundamentale ale omului. Ceea ce pentru o femeie din Uniunea Europeană, spre exemplu, reprezintă o stare de normalitate, pentru femeile din Iran, Siria și alte state reprezintă doar un vis.

În anul 2013, la câteva luni după ce am preluat mandatul de deputat în Parlamentul României, m-am alăturat celor care militează pentru apărarea drepturilor omului și pentru reinstaurarea democrației în Iran. De 5 ani, particip la conferințele organizate de Consiliul Național al Rezistenței Iraniene, prilej cu care am aflat mai multe despre abuzurile și regimul represiv la care sunt supuse femeile în țări precum Iran sau Siria.

În acești ultimi 5 ani, am fost alături de reprezentanții comunitățîi iraniene, dar și de Comunitatea Siria Liberă din România, aceste grupuri fiind formate din cetățeni iranieni și sirieni care trăiesc “exilați” în România, dar care au curajul să vorbească despre regimurile totalitariste, fundamentaliste din țările lor.

Ceea ce m-a impresionat, însă, a fost determinarea femeilor iraniene care formează nucleul dur al Rezistenței. Nu știu cât de cunoscut este faptul că principala (de fapt, singură) mișcare de rezistență iraniană este condusă de MaryamRajavi, o figură marcantă a curentelor democratice din Orientul Mijlociu. Meritul doamnei Rajavi este acela de a conduce o mișcare de rezistență temută de regimul teocratic-fundamentalist de la Teheran.

În ultimele luni, întreaga lume a asistat la cele mai ample proteste care au avut loc în Iran după Revoluția din 1979, acestea fiind organizate de femei, iar participarea tinerilor și a femeilor la aceste mișcări a fost una masivă. Astfel de evenimente evidențiază încă o dată determinarea, implicarea, dar mai ales rolul pe care femeile l-au avut în mișcările sociale din ultimii 150 de ani, dând greutate semnificației zilei de 8 martie.

În dată de 17 februarie, am participat, alături de femei din peste 20 de țări, la conferința Femeile- Forța Schimbării, ce a avut loc la Paris, cu scopul de a marca implicarea femeilor în organizarea protestelor din Iran. Am privit încă o dată, cu tristețe, torturile la care sunt supuse femeile din Iran și Siria, în numele unui regim religios, dar fără Dumnezeu!

Chiar dacă Ziua Femeii a apărut inițial în Lagărul Roșu, fiind instituită în 1921, în URSS, această nu a fost deloc pe placul regimurilor totalitare, motiv pentru care, în blocul sovietic, a fost transformată într-o sărbătoare a mamelor.

Noi, însă, avem datoria de a cunoaște adevărata istorie și deplină semnificație a acestei zile: 8 Martie este, pe plan internațional, ziua militantelor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la contracepție.

Noi, femeile care trăim într-o țară în care drepturile fundamentale sunt garantate avem datoria de a fi alături de cele care acum se luptă pentru viața și libertatea lor și să continuăm să rămânem unite…

În încheiere, fac un apel către reprezentanții Guvernului să își aplece urechea și asupra reprezentanților mișcărilor democratice de rezistență care activează la noi în țară, cu precădere cea iraniană și cea siriană, și să îi trateze pe reprezentanții acestora ca pe niște parteneri de dialog și niște adevărați militanți pentru apărarea drepturilor omului, așa cum o fac Guvernele din celelalte state ale Uniunii Europene.

Mai puteti citi și: 

10 românce geniale care au influențat istoria lumii


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.