80 de ani de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Scuzele președintelui german

-


Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a cerut scuze duminică, în cadrul unei ceremonii la Wielun, victimelor agresiunii germane, la ora exactă la  care, în 1939, au explodat primele bombe în micul oraș fără apărare din Polonia. 

 

„Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în fața victimelor poloneze a tiraniei germane. Și cer iertare”, a declarat în germană și poloneză Steinmeier, în prezența omologului său polonez.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, Polonia a pierdut milioane de cetățeni, inclusiv trei milioane de evrei.

„Germanii au comis crime împotriva comunității în Polonia. Oricine pretinde că s-a terminat, că domnia terorii național-socialiștilor asupra Europei este un eveniment marginal în istoria germană să se judece singur”, a subliniat președintele Germaniei.

Șeful statului a părut să se refere la extrema-dreaptă germană, al cărei co-președinte Alexander Gauland a estimat că anii celui de-al Treilea Reich au fost doar ”găinaț” într-un mileniu german glorios, potrivit HotNews.

Președintele polonez Andrzej Duda a denunțat „un act de barbarism” și „o crimă de război” care a deschis Al Doilea Război Mondial la Wielun pe 1 septembrie 1939.

După ceremonii, cei doi șefi de stat au vizitat muzeul de la Wielun și s-au întâlnit cu supraviețuitorii agresiunii germane în 1939.

„Am văzut morți, răniți… Fum, zgomot explozii, totul ardea”, a spus un martor al bombardării pentru AFP, Tadeusz Sierandt, acum în vârstă de 88 de ani.

Atacul a venit la o săptămână după ce un acord secret, Pactul Ribbentrop-Molotov, a fost încheiat între Germania Nazistă și Uniunea Sovietică privind împărțirea Europei între ele.

Al Doilea Război Mondial a omorât zeci de milioane de oameni (mai mult decât orice alt conflict), inclusiv șase milioane de evrei, victime ale Holocaustului comis de naziști.

Citește și:

Al Doilea Război Mondial, așa cum nu l-ai mai văzut niciodată! Fotografii rare


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.