Soluţiile BNR la majorarea indicelui ROBOR

-


UPDATE 17.00  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marţi, că faţă de situaţiile anterioare, când se făcea absorbţie de lichiditate la zece zile, datele ne arată ca vom avea o perioada ceva mai îndelungată de absorbţie de lichiditate, scrie Capital.ro

„Sunt factori autonomi evoluţiei lichidităţii în piaţă. Un exemplu e manieră în care sunt plătite taxele şi impozitele, şi felul în care sunt plătite salariile şi pensiile. Taxele se plătesc pe 30 ale lunii. Sunt absorbiţi banii şi se duc în contul care se află la BNR. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5 ale lunii lichiditatea e retrimisă în piaţă, prin plăţile făcute de stat. Sunt mişcări lunare. Ce a intervenit în această lună e o performanţă mai bună în colectarea impozitelor, mai mult decât ne-am aşteptat. Nu ştiu dacă MFP s-a aşteptat. Rolul BNR e să regleze lichiditatea. Operaţiunile noastre sunt săptămânale. Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioada de excedent de lichiditate”, a adăugat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, „cursul s-a zbătut la 4,59 de lei pentru un euro o perioadă îndelungată”.

„Ar fi ridicol să nu recunosc această presiune. Se referă la comportamentul nerezidenţilor. Sunt 20 de miliarde de lei care fluctuează. Un alt factor care a determinat lipsa de lichiditate se referă la inflaţie, de asemenea comportamentul nerezidenţilor. Oricine poate schimbă titluri de stat. Sumele pe care aceştia le-au investit în România se diminuează. Spre deosebire de lunile precedente acest deficit de lichiditate a durat ceva mai mult”,  a afirmat şeful BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu va susţine, la ora 15.00, o conferinţă de presă, unde va prezenta concluziile şedinţei Consiliului de Administraţie.

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.