A doua Chină pe înțelesul tuturor – episodul 1

-


A două Chină se numește Republica Chineză sau, mai pe înțelesul tuturor, Taiwan. O țară mică a cărei existență tulbură geopolitica întregului continent asiatic. O bucățică dintr-o singură Chină, așa cum tot o bucățică din aceasta este și dușmanul ei etern, Republica Populară Chineză – ce-i drept, o bucățică mai mare.

De altfel, mulți consideră relația dintre cele două state dușmane  – Republica Chineză (Taiwanul) și Republica Populară Chineză – ca un soi de relație asemănătoare cu aceea ce există între Coreea de Nord și cea de Sud. Atâta doar că între cele două Chine nu există o graniță terestră militarizată, ci o fâșie de apă denumită – cum altfel – strâmtoarea Taiwan. Și ar mai fi ceva: dacă în cazul Coreei de Nord lumea se așteaptă să se prăbușească cumva, cândva, nimeni nu crede acest lucru și despre insula Taiwan, aflată la o sută și ceva de kilometri de țărmul ce aparține Beijingului. Vom vedea și de ce.

Istoria recentă a Taiwanului începe prin căderea acestei insule sub dominație japoneză, în preajma celui de-al doilea război mondial. După terminarea acestuia și înfrângerea Japoniei, insula Taiwan a fost retrocedată Chinei, care în acea perioadă era condusă de Koumintang (Partidul Naționalist). La sfârșitul anilor 40, începe în China un război civil între susținătorii Partidului Naționalist și cei ai Partidului Comunist condus de Mao. Forțele naționaliste au fost învinse și s-au retras din China continentală în insula Taiwan. Cu toate acestea, Partidul Naționalist refugiat în Taiwan a pretins în continuare că reprezintă întregul popor chinez.

Regimul Partidului Naționalist a fost atât de represiv la începuturile sale în Taiwan încât locuitorii au ajuns să regrete ocupația japoneză a insulei, ocupație care se remarcase prin exigență, dar și printr-o foarte eficientă guvernare. Fără îndoială că SUA nu ar fi devenit prietene începând din anii 50 cu un guvern atât de brutal dacă nu ar fi izbucnit războaiele din Coreea, apoi Vietnam, iar Taiwanul nu s-ar fi aflat într-o zona ideală pentru a fi folosită de logistica armatei americane. Desigur, a mai contat și valoarea Taiwanului de ac infipt în dosul celei mai populate țări comuniste din lume.

Începând cu anul 1954, s-a semnat și un tratat de apărare reciprocă cu SUA, acestea sprijinind masiv Taiwanul nu numai din punct de vedere militar, ci și economic, insula cunoscând o dezvoltare spectaculoasă. Astfel, acest stat cu o populație asemănătoare cu cea a României (23 milioane de locuitori), dar cu o suprafață de aproape șapte ori mai mică, are un produs intern brut de 24,226 dolari (locul 34 mondial), spre deosebire de țara noastră – 10,372 dolari (locul 63 mondial – conform unui studiu al Fondului Monetar Internațional pe anul 2017).

 

Citește și: Ne plângem prea mult, asta-i problema țării! 

Davos și Dâmbovița


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.