A doua zi de protest a politiştilor pentru o salarizare echitabilă. „Noi murim în stradă, voi staţi la şaradă!”

-


Poliţiştii, angajaţii din penitenciare şi pensionarii militarii au protestat, vineri, pentru a doua zi, în faţa Palatului Parlamentului pentru condiţii mai bune de muncă, salarizare echitabilă şi eliminarea abuzurilor la care sunt supuşi angajaţii de la Interne. De asemenea, miniştrii de Interne din statele UE participă astăzi la reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE care se desfăşoară la Bucureşti.

 

„Ministerul de Interne ne manipuleze oamenii şi comit abuzuri. Manipulează polițiștii, spunând că există o inițiativă legislativă de majorare a salariilor cu 75%, dar este o minciună întrucât este numai un ordin de ministru, care priveşte munca suplimentară. Protestăm şi vineri în faţa Palatului Parlamentului, cu ocazia Reuniunii JAI de la Bucureşti, pentru a atrage atenţia tuturor că politicienii în fac abuzuri în interior, iar în exterior aceştia se victimizează”, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dumitru Coarnă, pentru Jurnaliştii.ro

Potrivit acestuia, oficialii din MAI nu respectă „Statutul Poliţistului” şi comit abuzuri împotriva angajaţilor.

„Vrem să se respecte legile şi Statutul Poliţistului de către toată lumea întrucât se fac numai promisiuni la nivel declarativ şi atât. Mai solicităm ca să se aplice sporurile în bază pontajului potrivit Legii 153, articolul 38, aliniatul 4. Astfel, se majorează salariul de bază cu o pătrime în graficele din 2018 și 2022, iar sporurile pe bază de pontaj sunt aplicate la salariul de funcție din decembrie 2018″, a adăugat Dumitru Coarnă.

De asemenea, acesta a mai spus deşi salariile poliţiştilor au fost majorate cu 25%,  sporurile pentru munca de noapte sunt îngheţate.

“Dacă un polițist local are salariu de încadrare de 4.500 de lei, și vorbim de un polițist cu studii medii, un polițist din cadrul Poliției Naționale, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 3.000 de lei. Acum s-au majorat cu 25% salariile de bază, dar ne-au înghețat sporurile. Sporul pentru munca de noapte în mod logic și legal ar trebui aplicat la noua valoare a salariului de bază, adică o majorare de 400-500 de lei, dar ei au inventat alte ecuații financiare și ca să ne fure din nou la salariu aceste sporuri se aplică la valoarea înghețată în 2018, adică valoarea nominal mai mică. Sigur că 25% din 3.000 de lei nu este egal cu 25% din 4.500 de lei”, a subliniat Dumitru Coarnă, la postul RFI.

La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ironizat, joi seara, protestul sindicatelor din penitenciare și poliție, întrebându-se câți protestatari sunt numai din Administrația Națională a Penitenciarelor.

„La MAI, MJ și Parlament – protest organizat de sindicaliștii din MAI si ANP! Oare câţi protestatari sunt numai din ANP?”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

De asemenea, în timpul protestului, manifestanţii au cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Citeşte şi:

În ce cheie trebuie înțeleasă ultima acțiune a Rusiei împotriva scutului de la Deveselu

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.