A început Revoluţia în Venezuela?

-


Mike Pompeo, secretarul de stat american, a declarat cu două zile în urmă că președintele Trump este pregătit să implice armata americană în Venezuela, unde, la începutul acestei săptămâni, au avut loc ciocniri violente după ce numeroși soldați au pactizat cu liderul opoziției, Juan Guaido, ridicându-se împotriva actualului președinte Nicolas Maduro. „O intervenție militară este posibilă. Dacă acest lucru este necesar, Statele Unite îl vor face”, a afirmat Pompeo.

Departamentul de Stat american a mai transmis și că secretarul de stat american a cerut și încetarea implicării Moscovei în Venezuela, în cadrul unei întrevederi cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Pompeo i-a declarat lui Lavrov că implicarea cubaneză și rusă riscă să destabilizeze Venezuela și să afecteze relația dintre Washington și Moscova.

Pe de altă parte, preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au catalogat, în cursul unei întâlniri desfăşurate recent la Beijing, drept inacceptabile presiunile SUA, în sensul înlăturării actualei administraţii din Venezuela. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat:

„În privinţa situaţiei din Venezuela, Vladimir Putin şi Xi Jinping au subliniat că este total inacceptabil ca cineva să încerce să înlăture autorităţile dintr-un stat terţ, să încerce utilizarea forţei şi aplicarea de presiuni internaţionale ilegale asupra unui stat suveran cu scopul schimbării conducerii”.

Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, a anunțat într-o înregistrare publicată pe Twitter că are sprijinul armatei și că începe „faza finală” a înlăturării lui Maduro. ​„Armata a luat decizia corectă”, a precizat Guaido, în spatele căruia se văd persoane îmbrăcate în uniforma armatei. Președintele Nicolas Maduro a susținut însă că, dimpotrivă, a discutat cu șefi ai armatei care și-au exprimat „totală loialitate față de popor, Constituție și țară”.

În tot acest timp, în Venezuela se întâmplă fenomene care ne aduc aminte de revoluția din 1989. În primul rând, vorbim despre o nouă majorare a salariilor, cu peste 100%, într-un context de hiperinflaţie şi de puternică devalorizare a monedei naţionale, fapt ce ne amintește de celebra formulă din ultimele zile ale lui Ceaușescu, ,,vă mai dau 100 de lei’’. Un alt eveniment care ne face să ne gândim la evenimentele sângeroase din România de acum trei decenii este o transmisie de televiziune în care se poate vedea clar cum autovehicule blindate ale forțelor loiale lui Maduro intră direct în protestatari, în mod asememănător cu intrarea TAB-urilor armatei în demonstranții din Piața Universității.

Orice ar fi, în acest an se va tranșa problema din Venezuela. Cum se va întâmpla acest lucru este clar: istoria ne învață că, în orice asemenea momente, va ieși până la urmă învingător personajul susținut de comunitatea internațională, iar acesta nu este în niciun caz Maduro. Încercările Rusiei, Chinei și Cubei de a-l susține pe Maduro sunt motivate fie de tentativa de securizare a investițiilor financiare pe care le-au făcut în Venezuela pana acum (Rusia, China), fie de ideologie, adică de încercarea de a menține politicile de stânga în America Latină (Cuba).

Această ultimă motivație nu trebuie nicidecum subestimată. Cu excepția câtorva state, socialismul și comunismul tind să fie aruncate peste bord în America de Sud. Tot mai mulți politicieni de aici și-au dat seama în al treisprezecelea ceas că bolivarismul (după Simón Bolívar, personajul istoric legendar de la care a plecat mișcarea de independență a statelor din America Latină) nu trebuie confundat cu politica de stânga. Și, mai ales, și-au dat seama că SUA de azi se aseamănă prea puțin cu Spania colonialistă. Așadar, pericolul pentru Cuba este major: dacă va rămâne ultima țară cu politici de stânga din America Latină, n-ar fi exclus ca ,,vântul schimbării’’ să o bântuie și pe ea.

La final, mi-aș permite să mai arăt o asemănare cu evenimentele din decembrie 1989. Cum bine știm, înaintea eliminării cuplului Ceaușescu, a avut loc o întâlnire între liderii celor două superputeri de atunci, SUA și URSS, respectiv Bush și Gorbaciov. Întâlnirea s-a ținut la Malta, cu câteva săptămâni înainte de Revoluția Română.

Deși în ,,revoluția’’ din Venezuela sunt implicate marile puteri ale lumii de azi (SUA, China și Rusia), trebuie precizat că America Latină are un specific al său. Și anume, toate țările de pe acest continent ,,se învârt’’ în jurul giganticului stat Brazilia, o putere emergentă care, până la începutul acestui an, era condusă și ea de către o administrație ,,de stânga’’.

Ei bine, odată cu venirea la putere a președintelui Jair Bolsonaro, un om de dreapta, soarta Venezuelei a fost pecetluită. Indiferent de insistențele Moscovei sau ale Beijingului, aceste capitale sunt la 9927 km, respectiv 14400 km distanță de Caracas, capitala Venezuelei. Brazilia însă are graniță comună cu Venezuela. Iar discuția dintre SUA și Brazilia în privința Venezuelei nu s-a întâmplat într-un summit, ci, pur și simplu, când Jair Bolsonaro a vizitat sediul CIA, pe data de 18 martie 2019.

Citește și:

Maduro cere armatei să lupte ”împotriva tuturor puciștilor”. ”Nimănui să nu-i fie frică. Este timpul să apărăm dreptul la pace”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.