A reapărut pesta porcină

-


Zeci de cazuri de pestă porcină au fost confirmate de autorități în ultima lună, mai ales în județele din sudul și estul țării. Răspândirea virusului e favorizată de temperaturile crescute, de înmulțirea insectelor, dar și de circulația turiștilor.

Autoritatea Veterinară (ANSVSA) va publica în curând un nou bilanț al focarelor de pestă porcină. Precedentul bilanț, din 19 iunie, arăta că existau în întreaga țară 55 de focare (dintre care 2 în exploatații comerciale), în 31 de localități din 11 județe. În alte 10 județe existau la acel moment cazuri descoperite doar la porcii mistreți.

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată de IDSA Bucureşti în probele prelevate din 15 exploataţii non-profesionale, opt din localitatea Năvodari, trei din comuna Fântânele şi alte patru din comuna Seaca, potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman.

De asemenea, autorităţile au luat decizia uciderii preventive a tuturor porcilor din satul Teasc, judeţul Dolj, unde, la sfârşitul lunii trecute a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că vinovaţi pentru apariţia pestei porcine în Teasc sunt samsarii de animale, care au cumpărat sau au vândut porci fără avize de la specialişti. Dacă vor fi identificaţi, responsabilii riscă amendă penală, sau chiar închisoarea, potrivit europafm.ro.

Citește și:

Cui îi este frică de ,,portavionul Crimeea’’?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.