„Premiul Abel pentru matematică”. Hillel Furstenberg şi Gregori Margulis, marii câştigători

-


Cercetătorul israeliano-american Hillel Furstenberg şi rusul Gregori Margulis au câştigat premiul Abel, supranumit „Nobelul pentru matematică”, pentru „pentru activitatea lor de pionierat în utilizarea metodelor probabilistice şi dinamice în teoria grupurilor, teoria numerelor şi combinatorică”, potrivit Academiei norvegiene de Ştiinţe şi Litere, scrie AFP.

sursa foto: the time of israel

Afiliaţi Universităţii Ebraice din Ierusalim respectiv Universităţii Yale din Statele Unite, cei doi cercetători au fost premiaţi „pentru activitatea lor de pionierat în utilizarea metodelor probabilistice şi dinamice în teoria grupurilor, teoria numerelor şi combinatorică”.

Deşi nu au locuit niciodată în acelaşi timp pe acelaşi continent şi nici nu au publicat vreodată împreună un articol ştiinţific, cei doi matematicieni excelează în studierea „drumurilor aleatoare”, o disciplină care studiază aspecte variate, de exemplu parcursul unui câine în căutarea unui os ascuns într-o grădină. Astfel, studierea alegerilor făcute la întâmplare permite modelarea multor situaţii, de la comportamentul moleculelor de gaz şi până la cel al pieţelor financiare.

„Modul în care coronavirusul trece de la o persoană la alta este un alt exemplu de drum aleator”, a precizat preşedintele Comitetului Abel, Hans Munthe-Kaas.

Născut la Berlin, Hillel Furstenberg, în prezent în vârstă de 84 de ani, a plecat din Germania nazistă alături de familia lui, de origine evreiască, reuşind să se refugieze în Statele Unite cu puţin timp înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. După un debut de carieră în prestigioase universităţi americane (Princeton, MIT), s-a alăturat Universităţii din Ierusalim, unde a continuat să predea până la pensionarea sa din anul 2003.

„Nu cunoaştem niciodată impactul pe care îl vor avea cercetările noastre. Ca orice matematician, mi-am urmat flerul”, a declarat cercetătorul israelian.

În schimb, Gregori Margulis s-a remarcat încă de la vârsta de 16 ani după ce a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Matematică şi apoi medalia Fields.

sursa foto: IMPA

Victimă a discriminării în URSS din cauza originii sale evreieşti, Gregori Margulis a primit abia în 1979 dreptul de a călători în străinătate, într-o perioadă în care universităţilor sovietice le-au fost acordate mai multe libertăţi individuale. După mai multe perioade petrecute în universităţi din Suedia, Franţa şi Statele Unite, s-a mutat în 1991 la Universitatea Yale, unde continuă să lucreze şi astăzi.

Ales membru în Academia naţională de ştiinţe din Statele Unite în 2001, cercetătorul rus s-a declarat onorat miercuri de primirea „acestui semn de recunoaştere”.

Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia de înmânare a premiului Abel, programată pe 18 mai, a fost amânată sine die.

Purtând numele matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829) şi însoţit în fiecare an de un cec în valoare de 7,5 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 648.000 de euro), premiul Abel a fost înfiinţat în 2003 de Guvernul norvegian cu scopul de a suplini absenţa unui premiu Nobel pentru matematică.

Alături de Medalia Fields pentru matematică, premiul Abel este una dintre cele mai prestigioase distincţii atribuite pe plan mondial în cadrul acestei discipline.

Citeşte şi:

Trump închide frontiera cu Canada


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.