Aceştia sunt cei mai deştepti câini din lume

-


Nimeni nu se îndoieşte de faptul ca animalele de companie preferate de noi – cainii – sunt inteligente. Însă, la fel ca și în cazul oamenilor, unii dau dovadă de abilități sau de capacitate de înțelegere mai ridicată. Așadar, care sunt cei mai deștepți caini din lume?

Nu există o modalitate simplă de a evalua inteligența acestor minunate animale, existând diverse teorii prin care cercetătorii susțin că aceasta ar putea fi cuantificată.

Psihologul de câini, Stanley Coren, a scris, în anii ’90, că există mai multe tipuri de  inteligență: inteligență adaptivă, inteligență de lucru și inteligență instinctivă. Însă, el nu a luat în calcul inteligența de orientare, kinestezică, inteligența interpersonală, afectivă și multe alte tipuri de inteligență.

Într-adevăr, așa cum a susținut specialistul în comportamentul animalelor, Frans de Waal, oamenii tind să judece inteligența patrupedelor în termeni limitați și nedrepți și, adesea, să experimenteze.

În timp ce oamenii de știință și psihologii din întreaga lume nu pun accent pe inteligență canină, Stanley Coren a realizat clasamentul celor mai deștepți câini în funcție de un factor important: cât de repede pot patrupedele învăța să facă diverse lucruri, adică în funcție de inteligența de lucru.

În cartea sa, „Inteligența câinilor”, acesta a prezentat rezultatele unui studiu lung care include analiza si concluziile redactate de 199 de observatori care au urmărit modul de manifestare al comportamentului canin.

„Răspunsurile au fost remarcabil de consecvente”, spune Coren.

Cu toate acestea, el a menționat că multe persoane au subliniat că există excepții în fiecare rasă și că mulți caini pot avea rezultate bune prin dresare sau educare.

Prin urmare, cei mai străluciți câini tind să învețe o comandă nouă în mai puțin de cinci încercări și să se supună cel puțin 95% din timp.

Este vorba, aşadar, de următoarele rase de câini: Border collie, Pudel, German shepherd, Golden retriever, Doberman pinscher.

Citește și: 

Speranță pentru persoanele cu cancer pancreatic

Ţara europeană care vrea să interzică parţial închirierile prin Airbnb! Motivul e halucinant

Top 7 cele mai ieftine destinații turistice din lume din punct de vedere al vieții de noapte

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.