Aceștia sunt profesorii care diminuează capacitatea de învățare a elevilor. Iată cum să-i recunoști

-


Cadrele didactice care afișează o atitudine ostilă în sala de clasă, favorizând anumiți copii sau criticând contribuția altora la ore pot diminua capacitatea și dorința elevilor de a învăța, avertizează cercetătorii.

Pentru a observa efectele „comportamentului necorespunzător” al profesorilor asupra puterii de învățare a elevilor, o echipă de specialiști în comunicare a efectuat un experiment didactic în care aproape 500 de studenți au urmărit un videoclip – conferință în care li se preda o lecție.

Au fost împărțiți în două grupuri – unii au urmărit un curs susținut de un profesor cu un astfel de comportament ostil, ceilalți au asistat la o lecție standard, predată de un cadru didactic cu un cumportament corect. Ulterior, participanții la studiu au fost rugați să răspundă la o serie de întrebări cu privire la conținutul lecției, înainte de a completa un test cu răspunsuri multiple.

Cercetătorii au descoperit că grupul care a urmărit prima lecție, predată de profesorul cu atitudine necorespunzătoare, a obținut rezultate mai slabe decât cel de-al doilea grup. Notele la test au fost cu până la 5% mai scăzute.

Mai mult, studenții din acest prim grup au fost mai puțin dornici de a depune efort pentru a învăța și nu au fost dispuși să participe la cursurile viitoare predate de același profesor.

Conducătorul studiului, dr. Alan Goodboy, a subliniat consecințele negative pe termen lung ale acestui comportament defectuos al cadrului didactic asupra performanțelor școlare ale elevilor: ”Chiar și un ușor comportament ostil, combinat cu un mod de predare care ar putea fi eficient, poate demotiva elevii, poate distruge percepția lor asupra rolului profesorului și poate crea un obstacol inutil în procesul de învățare”, spune el.

Profesorii ar trebui, prin urmare, să fie deosebit de atenți, pentru a preveni apariția comportamentelor negative în sala de clasă, întrucât de multe ori nici nu sunt conștienți că au o asemenea atitudine, mai afirmă acesta. ”Trebuie să lucreze pentru a dezvolta metode pozitive de comunicare cu elevii, chiar și în situații de dezacord”, explică autorul studiului.

Citește și: 

Zece semne că te afli într-o rutină periculoasă pentru fericirea și sănătatea ta psihică

De ce ne pierdem puterea de concentrare pe măsură ce înaintăm în vârstă

De ce n-ar trebui să postezi prea des pe pagina de Facebook a afacerii tale

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.