Acordul pentru Brexit va fi ratificat de PE. Ieşirea Regatului Unit din spaţiul comunitar, ordonată

-


Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului au semnat vineri acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, susţine preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit France Presse.

 

„Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European”, a scris preşedinta Comisiei Europene, pe contul său de Twitter.

Astfel, cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, documentul va fi supus analizei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. De asemenea,  diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba, joi, în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii, pe 31 ianuarie la miezul nopţii.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi”, a subliniat preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial.

Negociatorul şef al UE, francezul Michel Barnier, a asistat la această semnare organizată la sediul Comisiei Europene la Bruxelles, întrucât preşedintele Consiliului Europene urma să plece apoi la Tirana. Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.

Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE. Textul fusese deja adoptat definitiv miercuri seara de către parlamentul britanic.

Parlamentul European va fi ultima instanţă care se pronunţă cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisie pentru afaceri constituţionale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi, împotriva a trei aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie.

Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei aleşi europeni care au votat împotriva recomandării în favoarea votării acordului de către Parlamentul European, a denunţat un „Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic”. El a asigurat că va vota din nou împotriva în cursul votului din 29 ianuarie.

Separarea oficială este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare. Aceasta va permite o retragere calmă. Răgazul va permite de asemenea celor două părţi să îşi negocieze viitoarea relaţie şi acordul comercial.

 

Citeşte şi:

Cine este noul prim-ministru al Rusiei?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.