Acordul dintre Kosovo şi Serbia, în impas? Priştina forţează Belgradul prin taxarea mărfurilor sârbe

-


Serbia a acuzat duminică autorităţile din Kosovo că „sabotează cooperarea regională şi stabilitatea” cu recenta lor decizie de a aplica taxe de import asupra produselor sârbe, scrie AFP.

 

În momentul de faţă, dialogul dintre Belgrad şi Pristina se află în punct mort de mai multe luni, iar această dispoziţie vamală reprezintă o nouă escaladare a tensiunii persistente, la 20 de ani după războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi rebelii separatişti kosovari albanezi, din perioada 1998-1999.

„Această decizie a fost luată în mod iresponsabil, cu încălcarea acordurilor încheiate şi sabotând cooperarea regională şi stabilitatea”, a subliniat preşedintele Serbiei,   Aleksandar Vucic.

În acest sens, Pristina a aplicat săptămâna trecută taxe vamale de 10% asupra importurilor de bunuri produse în Serbia pentru a protesta faţă de activismul diplomatic desfăşurat de Serbia pentru a convinge cât mai multe ţări să revină asupra deciziei lor de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Aceasta afirmă că este recunoscut de circa 115 ţări. Serbia susţine însă că a reuşit să convingă vreo zece ţări să revină asupra deciziei lor, ceea ce Pristina contestă.

Alt subiect de discordie între cele două părţi îl reprezintă decizia Kosovo de a se dota cu armată, confirmată vineri de preşedintele kosovar, Hashim Thaçi, care, de asemenea, a anunţat că s-a întâlnit cu Angela Merkel în Franţa.

Pentru sârbi, această armată este o linie roşie. Apărarea Kosovo este în prezent asigurată de o forţă internaţională. Susţinut în special de Rusia şi China, Belgradul nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, populată majoritar de albanezi.

Citeşte şi:

Ponta îi cere socoteală lui Dragnea cu privire la incendiul din Colectiv: „Zi, mă, cum au murit?”

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.