Adevăratul motiv pentru care unii oameni sunt stângaci – n-are legătură cu creierul

-


Aproximativ 10% din populația lumii este stângace. Au existat mai multe teorii de-a lungul anilor cu privire la motivul pentru care unii oameni preferă să scrie cu această mână, unele dintre ele departe de adevăr. Un studiu recent, însă, a arătat că ar putea să nu aibă legătură cu creierul.

Cercetările din ultimii ani au arătat că preferința noastră pentru a scrie fie cu mâna dreaptă, fie cu mâna stângă este, probabil, determinată în uter înainte de a ne naște. Mai exact, încă din cea de-a opta săptămână de sarcină, conform studiilor.

Se credea anterior că diferențele genetice din emisfera stângă și dreaptă a creierului ar determina preferința pentru a mânca sau a scrie cu una dintre mâini în defavoarea celeilalte. Însă un studiu din 2017 a constatat că răspunsul ar putea fi în măduva spinării.

Cercetători din Olanda și Africa de Sud au descoperit că activitatea unor gene în măduva spinării este deja asimetrică în uter, ceea ce ar determina folosirea ulterioară cu preponderență a uneia dintre mâini.

Mișcările brațelor și ale mâinilor pornesc în creier, într-o zonă numită cortexul motor, care transmite un semnal către măduva spinării. Aici se transformă semnalul într-o mișcare. În timp ce bebelușul crește în uter până la circa 15 săptămâni, cortexul motor și măduva spinării nu sunt conectate încă, dar el alege deja dreapta sau stânga.

Pentru a studia acest lucru, echipa de cercetători a analizat expresia genelor în măduva spinării în timpul dintre cea de-a opta până la cea de-a 12-a săptămână de sarcină. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că natura asimetrică a măduvei spinării ar fi determinată de modul în care organismele sunt afectate de modificările expresiei genelor mai degrabă decât de genele însele.

Citește și: 

Mânânci des cartofi prăjiți? Iată la ce riscuri te expui

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.