Aduc banii fericirea? Răspunsul dat de oamenii de ştiinţă

-


David Lee Roth, fostul cântăreţ al trupei Van Halen, a recunoscut în urmă cu mulţi ani că banii nu pot cumpăra fericirea. „Însă banii vă pot ajuta să cumpăraţi un yacht suficient de mare”, adăuga el. Aceste versuri reprezintă în esenţă dilema privind banii şi fericirea. Aşadar, există  vreun moment în care se veniturile obţinute de cineva se intersectează cu nivelul de fericire?

Cercetările recente publicate în revista Nature Human Behavior susțin că da și, potrivit acestora, punctul de intersecție dintre venituri și fericire se situează în jurului câștigurilor cuprinse între 60.000 și 75.000 de dolari pe an.

Cercetarea, bazată pe date culese din Gallup World Poll, un studiu care cuprinde amănunte referitoare la peste 1,7 milioane de persoane din 164 de țări, a examinat legătura dintre puterea de cumpărare şi satisfacția sau bunăstarea vieții. De fapt, s-au descoperit niveluri diferite de venit pentru diverse definiții ale fericirii. Nivelul ideal de venit, ca medie mondială, este de 95.000 de dolari pe an pentru o viaţă fericită. De asemenea, câștigurile cuprinse între 60.000 – 75.000 de dolari reprezintă media la care oamenii au parte de bunăstare emoțională, aici fiind incluse atât senzația de fericire, cât și de tristeţe și supărare.

Andrew T. Jebb, autorul principal al studiului și doctorand la departamentul de științe psihologice din cadrul Universității Purdue, a declarat că cercetarea a constatat că, odată atins pragul menţionat mai sus, o creștere suplimentară a veniturilor este asociată cu o reducere a satisfacției în viață și cu un nivel de fericire  mai scăzut

Specialiştii din domeniul ştiiţelor sociale au cercetat destul de mult relația bani-fericire. În general,  există o „corelație slabă spre moderată între venit și fericire”, spune Shigehiro Oishi, profesor la departamentul de psihologie al Universității din Virginia, care a contribuit la lucrarea lui Jebb. Potrivit acestuia, „corelațiile dintre venituri și fericire sunt mai puternice în ceea ce privește persoanele sărace”, spune el.

Potrivit lui Andrew T. Jebb, „mai mulți bani înseamnă mai multă libertate, mai multă siguranță, dar beneficiile încep să se reducă la un moment dat şi din acest motiv nu se poate spune în mod clar că un milionar este mult mai fericit decât cineva care are mai puțini bani”.

Citește și: 

Avertismentul unui investitor cu experienţă: Ce se întâmplă cu bursele?

Un test simplu poate diagnostica autismul

Care va fi cel mai mare oraş din lume în anul 2050

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.