Afganistanul, o cauză pierdută pentru SUA, după 18 de ani de război. Procesul de pace cu talibanii, în impas

-


Statele Unite au redus semnificativ ajutorul acordat autorităţilor de la Kabul, iar Administraţia Trump a confirmat retragerea treptată a trupelor americane, după eşecul unei medieri a secretarului de stat Mike Pompeo pe lângă lideri politici de la Kabul, scrie AFP.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo a efectuat luni o vizită de opt ore la Kabul, apoi la Doha, în Qatar, unde s-a întâlnit pentru prima dată cu lideri ai talibanilor în speranţa de a da un nou impuls unui proces de pace deja ameninţat.

În momentul de faţă, la trei săptămâni însă după semnarea unui acord de pace istoric între Washington şi talibani, această dublă vizită inopinată nu a permis depăşirea „impasului politic”, după cum s-a exprimat Mike Pompeo, care a subliniat că s-au înregistrat, totuşi, unele „progrese”. La Kabul, şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit printre alţii cu preşedintele Ashraf Ghani şi cu fostul premier Abdullah Abdullah care s-a proclamat şi el învingător în alegerile prezidenţiale de la 28 septembrie, umbrite de numeroase fraude.

Pompeo a spus că le-a transmis un „mesaj urgent” pentru a ajunge la un „compromis” prin formarea unui guvern de uniune naţională capabil să negocieze cu insurgenţii – următoarea etapă a procesului de pace care întârzie să se concretizeze. În schimb, cei doi lideri afgani i-au spus lui Pompeo „incapacitatea lor de a ajunge la un acord asupra unui guvern incluziv”.

Din cauza acestui „eşec”, pe care Statele Unite îl „regretă profund”, şeful diplomaţiei americane a anunţat că ajutorul american destinat Afganistanului va fi redus „imediat” cu un miliard de dolari şi un miliard suplimentar în 2021 dacă impasul persistă.

Pompeo a  mai promis că ajutorul ar putea fi restabilit dacă Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah ajung la o înţelegere. Criza politică de la Kabul riscă să saboteze procesul declanşat odată cu semnarea acordului de la Doha, la 29 februarie.

După 18 ani,de război, cel mai lung din istoria SUA, acest text prevede o retragere totală a forţelor americane şi străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia respectării de către talibani a angajamentelor de securitate şi a deschiderii de negocieri de pace cu guvernul de la Kabul. Statele Unite au semnat la 29 februarie la Doha un acord cu talibanii care prevede o retragere totală a forţelor americane şi străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia respectării de către talibani a angajamentelor de securitate şi a deschiderii de negocieri de pace cu guvernul de la Kabul.

Negocierile inter-afgane sunt în întârziere, precum şi schimburile de prizonieri dintre Kabul şi talibani prevăzute de acord, în timp ce violenţele continuă în Afganistan.

Citeşte şi:

Apel către posesorii de incineratoare


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.