Ai un copil care plânge mult când nu ești lângă el? Așa poate fi ajutat un copil sensibil emoțional!

-


Ai un copil cu o sensibilitate aparte și nu mai știi ce metode să aplici pentru a-l „alinea” cu ceilalți? Sensibilitatea emoțională este înnăscută și prin urmare nu poate fi „vindecată”, ci doar gestionată cât mai bine. Împreună cu copilul!

 

Temperamentul copiilor influențează într-o anumită măsură sensibilitatea emoțională, potrivit psychologies.ro. Potrivit psihologului  C. G. Jung, ne naștem cu predispoziția de a procesa evenimentele lumi în care trăim printr-una din următoarele patru funcții: gândire, afectivitate, percepție și intuiție. Iar copiii care au ca funcție predominantă afectivitatea sau intuiția sunt mai sensibili emoțional decât ceilalți și simt mult mai intens sentimentele și emoțiile celor din jur, fiind mult mai afectați de ele decât ceilalți.

Un copil sensibil emoțional trebuie acceptat așa cum este. Într-adevăr, acești copii au nevoie de multă atenție și răbdare, pentru că trebuie ascultați și ajutați să își exprima trăirile. Dar merită!

În plus, un copil sensibil emoțional are nevoie să i se vorbească pe un ton blând.  Și nu trebuie să i se spună… să nu mai fie sensibil. Ar fi împotriva firii lui.

Foarte important de reținut este faptul că un astfel de copil nu trebuie, în nicio circumstanță, să fie comparat cu alți copii. Acest lucru îl blochează și în timp ajunge să aibă puțină încredere în el din cauza unei stime de sine scăzută.

Copilul sensibil nu este un copil timid

În general, se face confuzie între un copil sensibil emoțional și unul timid. Copiii sensibili simt fiecare emoție destul de intens, ceea ce înseamnă că sunt susceptibili să devină anxioși, supărați și chiar speriați. Prin urmare, copiii sensibili ezită să încerce lucruri noi și luptă pentru a face față frustrării. Și interacțiunile dintre ei și ceilalți copii pot suferi atunci când aceștia le pun etichete de genul „copilul care plânge mult” sau „puștiul care se supără ușor”.

Acordați-i cât mai mult timp!

Locurile cu foarte multă lume îi pot da stări de anxietate unui copil sensibil. De aceea, creați-i un „colț de liniște” cu activități relaxante, cum ar fi cărțile de colorat, căști cu muzică liniștitoare și încurajați-l să îl folosească atunci când se simte copleșit. La școală, identificați împreună cu el un colțișor unde să meargă și să stea cu ochii puțin închiși, dacă se confruntă cu o situație inconfortabilă sau simte că propria lui clasă îl obosește. Un astfel de copil trebuie să-și încarce mereu bateriile.

Despre emoții, înainte cu curaj!

Copiii sensibili trebuie să învețe cum să își verbalizeze sentimentele și, de asemenea, trebuie să învețe modalități adecvate de a face față acestor sentimente copleșitoare. Ei trebuie să-și identifice sentimentele cu ajutorul cuvintelor. Având un nume pentru emoția care se asociază cu modul în care se simte, va ajunge să comunice mai eficient cu cei din jur și astfel să-și facă mai bine înțelese stările.

Citește și:

Pacient înarmat într-un spital din provincie

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.