Pandemia de coronavirus schimbă strategia la Airbus. Aproximativ 15.000 de locuri de muncă vor fi restructurate

-


Constructorul aeronautic european Airbus a elaborat un plan de restructurare fără precedent care prevede restructurarea a  15.000 de locuri de muncă în decurs de un an, avertizând că viitorul companiei este în pericol în contextul în care pandemia de coronavirus a paralizat transportul aerian, scrie Reuters.

Astfel, cele 15.000 de locuri de muncă vizate, echivalentul a 11% din personalul Airbus, sunt împărţite astfel: 5.000 în Franţa, 5.100 în Germania, 900 în Spania, 1.700 în Marea Britanie şi 1.300 la alte uzine ale grupului din întreaga lume. Cifra totală incluse şi alte 900 de posturi care erau planificate să fie eliminate încă înainte de criză la filiala germană Premium Aerotec, care a închiriat până în 2023 hala de la Ghimbav a companiei Airbus Industries.

În momentul de faţă, grupul Airbus are în total 135.000 de salariaţi dintre care 81.000 la divizia de avioane comerciale. Airbus are 49.000 de angajaţi în Franţa, 45.500 în Germania, 12.500 în Spania şi 11.000 în Marea Britanie.

„Trebuie să facem faţă realităţii că 40% din activitatea noastră în sectorul avioanelor comerciale a dispărut şi că va fi nevoie, probabil, de foarte mult timp pentru a-şi reveni. În consecinţă trebuie să luăm măsuri decisive acum”, a declarat directorul general al Airbus, Guillaume Faury.

Potrivit acestuia, este vorba de un plan de restructurare „fără precedent” în istoria companiei, adăugând că nu se aşteaptă la prea mult sprijin chiar dacă lucrează îndeaproape cu guvernele implicate.

Principalul rival al celor de la Airbus, grupul american Boeing, a anunţat încă de la finele lunii aprilie că intenţionează să elimine 10% din efective, adică 16.000 de angajaţi, via plecări voluntare sau concedieri.

Ca urmare a opririi traficului aerian, din cauza pandemiei de coronavirus, Airbus şi-a redus ritmul de producţie cu aproximativ o treime, coborând de exemplu de la 60 până la 40 de avioane din familia A320 produse într-o lună. Pe de altă parte, Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe.

În 2019, compania a generat venituri de 70 de miliarde de euro şi a avut 135.000 de angajaţi. De asemenea, Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri. Airbus mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Citeşte şi:

Rusia, de la referendumul lui Putin la insurgenții afgani


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.