#Alegeri Europarlamentare. „În democrație, hoții stau la pușcărie! Nu în Guvern, nu în Parlament!”. INTERVIU cu Rareş Bogdan (PNL)

-


În varianta în care Referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis simultan cu alegerile pentru PE din 26 mai nu va trece pragul, Liviu Dragnea va crede că toată țara este a lui şi acesta este pericolul, a declarat într-un interviu acordat Jurnaliştii.ro, deschizătorul listei PNL pentru alegerile europarlamentare, Rareş Bogdan.

Jurnaliştii.ro: Cât de importantă a fost pentru PNL în această campanie decizia dumneavostră de a vă implica în politică şi, implicit, de a deschide lista pentru PE?

Rareș Bogdan: Cred că PNL s-a întărit. Aveam o baricadă credibilă pe care luptăm pentru independența justiției, făceam dezvăluiri despre jocurile de putere care sporesc averile unor politicieni corupți care se credeau Dumnezeu, aveam o emisiune de audiență, aveam invitați cu analize excepționale în materie de economie, politică externă, în materie juridică, comunicam cu telespectatorii… mi-am asumat un jurnalism militant, nu mi-am ascuns simpatiile niciodată, cam ca în America.

În momentul când lucrurile derapau serios în România (nu înseamnă că fenomenul s-a oprit), PNL a avut ideea să mă implic astfel. Am cerut studii, am comandat și eu studii și am descoperit că am o cotă bună de încredere. Contactul cu oamenii obișnuiți, faptul că mă îmbrățișează, că își spun durerile, că îmi cer soluții și discutăm cum ar fi mai bine pentru România mă determină să mă felicit pentru decizia luată.

Nu regret nicio secundă. Mă simt în PNL ca acasă, ne așteaptă lupte grele, dar sunt cel mai optimist om.

Care sunt primele trei măsuri pe care le veţi lua din postura de europarlamentar pentru români?

În primul rând, voi cere analize pe toate dosarele europene care pot influența viața românilor. Am o idee, căci mă informez în permanență, îmi fac lecțiile, cum se spune, dar nu pretind că le știu pe toate. Pas cu pas! Apoi voi apela la experiența și influența PPE pentru a căuta formula optimă de a reduce drastic birocrația din absorbția de bani europeni.

Sunt state care au de 10 ori mai puține condiții pentru atragerea fondurilor, dovadă că se poate. Mă voi implica și în politica de subvenții pentru agricultură, deoarece fermierii români sunt dezavantajați, deci șansa lor de a face față concurenței este redusă. Totodată, dar nu în ultimul rând, voi fi vocea românilor din Diaspora, căci sunt situații în care sunt discriminați, ceea ce nu putem tolera.

De ce în această campanie electorală care se va încheia peste câteva zile au predominat temele naţionale în raport cu cele europene?

Poate părea că au fost teme naționale, dar nu sunt. Atâta vreme cât presiunea pusă pe magistrații din România ne face să semănăm cu Turcia, cât asaltul asupra independenței justiției riscă să arunce țara noastră la periferie, iar statele UE se așteaptă să garantăm că rămânem un stat de drept, tema generală este anticorupția.

Aș fi fost fericit să discutăm despre nenorocirea Brexit, despre populiștii care amenință unitatea UE, despre negocierile UE – SUA sau sancțiunile impuse Rusiei, despre provocările energetice ale Europei, dar trebuie întâi să facem curat acasă. Dacă nu facem curat, România nu va avea influență în plan european, ceea se va repercuta asupra nivelului de trai al cetățenilor ei.

Pentru PNL este esențial să aibă cât mai mulți europarlamentari, și acesta este motivul pentru care evidențiem atu-ul nostru forte: banii europeni atrași în comunitățile administrate de liberali. Suntem campioni absoluți, conducem orașe unde nivelul de trai este ridicat și unde românii din pungile de sărăcie ale țării vor să se mute.

Dacă facem un pas în spate, vedem că toate au legătură. Din cauza corupției, în județele „roșii” se vede doar bunăstarea baronilor, sponsorii lui Dragnea Liviu Nicolae.

Referendumul pe justiţie organizat simultan cu alegerile pentru PE de către domnul preşedinte Klaus Iohannis nu ar fi trebuit pregătit de acum doi ani?

Domnul președinte Klaus Iohannis a anunțat Referendum-ul ca pe o posibilitate pe care o ia în calcul. Din momentul OUG 13, a uzat de toate prerogativele pentru a bloca asaltul incredibil asupra legilor justiției și tentativele de măcelărire a codurilor penale. A avut poziții publice, a invitat partidele la discuții, străduindu-se să medieze, a făcut zeci de sesizări la CCR, sesizări care au zădărnicit planurile PSD. Dar acțiunile PSD au fost în cascadă.

În momentul când analizele i-au spus că pericolele pentru România sunt maxime, a convocat acest referendum. A acționat ca un om de bună credință.

Ce se va întâmpla cu România dacă Referendumul nu va trece pragul electoral? Să ne aşteptăm la „dragnizarea” totală a instituţiilor statului român?

Primul răspuns care îmi stă pe limbă este că nu am în minte varianta de a nu trece pragul. Eu sunt un om pozitiv, lupt la baionetă să conving românii de miza enormă a Referendumului. Toți oamenii cu care am stat de vorbă mi-au înțeles argumentele.

Dar: în varianta că Referendumul nu trece pragul, Dragnea va crede că toată țara este a lui. Acesta este pericolul. Referendumul este periculos și pentru șeful PSD, altfel nu am fi în situația ca televiziunile să nu aibă timpi de antenă pe această temă. CNA nu a reglementat chestiunea, iar Autoritatea Electorală Permanentă nu a intervenit, deși era obligată. Sunt două instituții confiscate de PSD.

Rezultatul este că televiziunile care vor, vorbesc despre Referendum, cele care nu vor, nu vorbesc. Cum majoritatea audiovizualului este ocupat cu propaganda, fiind bine plătit de Dragnea și PSD, concluzia este clară: participarea la Referendum este sabotată sistematic.

Este crucial ca Referendumul să treacă, deoarece de problemele din justiție depind problemele economice. Dacă nu avem o justiție independentă, economia are de suferit. Ce înseamnă asta la baza țării? Înseamnă un grad accentuat de sărăcie.

Cât de real este pericolul instaurării dictaturii lui Liviu Dragnea după alegerile din 26 mai?

Acest proces a început deja. Instituțiile de forță ale M.A.I. intimidează protestatarii pașnici și capătă prin lege noi instrumente de teroare. Aceasta e o formă de cenzură pe burtă. Audiovizualul este aproape confiscat, deci se aude o singură voce – adică cenzură pe față. Mai departe: Parlamentul și Guvernul legiferează pentru a salva un grup de interese economico-politic de la pușcărie, instituțiile care pot bloca abuzul de lege, mă refer la Avocatul Poporului și CCR, sunt dominate de PSD.

Și nu este totul: Asupra magistraților sunt presiuni infernale, sentințele de condamnare sunt atacate pentru albirea unei găști, codurile penale sunt ajustate astfel încât fapte pedepsite în toate democrațiile să nu mai fie infracțiuni. După părerea mea, nu mai trăim într-o democrație, ci într-o autocrație care galopează spre dictatură. Ce ne spune nouă termenul „dictatură”? Ne amintește de Nicolae Ceaușescu.

Trăiam noi bine atunci? Nu, era o nenorocire. România era izolată, era de fapt în afara Europei. Acolo vrem să ne întoarcem? Nu vrem, deoarece avem o șansă extraordinară de a crește bunăstarea oamenilor cu ajutorul banilor europeni.

Primarii și șefii de consilii județene care sunt membri PNL au atras peste 1 miliard de euro, au proiecte aprobate în valoare de alt miliard, iar asta se vede cu ochiul liber. Sunt mândru că sunt coleg cu ei, deoarece administratorii liberali sunt cei mai buni gospodari din România. Noi avem dovada priceperii noastre, nu trebuie să mințim.

Care este mesajul dumneavoastră pentru români pe ultima sută a campaniei electorale?

Am mai multe mesaje. DA la Referendum înseamnă că dorim interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupție. DA la Referendum înseamnă și că apărăm locurile de muncă. Vrem interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, dar mai vrem ca toate ordonanțele, indiferent de domeniu, să poată să fie atacate mai ușor la Curtea Constituțională.

De ce? Pentru că au afectat companiile românești, au lovit în pilonul II de pensii, au tăiat venituri prin mutarea contribuțiilor, au pus firmele românești să-și schimbe inutil contabilitatea, le-au încărcat cu acte, le-au silit să dea oameni afară, să taie salarii. Ordonanțele au lovit în sănătate, în educație, iar singurul lor scop a fost protejarea intereselor PSD – ALDE.

Și mai am un mesaj: În democrație, hoții stau la pușcărie! Nu în Guvern, nu în Parlament! Dați o șansă PNL de a multiplica exemplul comunităților unde câțiva primari extraordinari au făcut minuni! Alegerile și Referendumul din 26 mai sunt primul pas către o Românie prosperă.

Citeşte şi:

De ce a fost redat Rusiei dreptul de vot în Consiliul Europei?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.