Alegeri în Israel. Netanyahu şi-a asigurat un nou mandat în fruntea Executivului. „Este o victorie colosală”

-


Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a asigurat un nou mandat, cu ajutorul partidelor religioase de dreapta, fapt care îi conferă o majoritate parlamentară, iar principalul său contracandidat, Benny Gantz şi-a recunoscut înfrângerea, scrie Reuters.

 

Cu 99 % din voturile exprimate, partidul conservator Likud al lui Netanyahu se aşteaptă să obţină suficient sprijin pentru a controla 65 din cele 120 de locuri din Knesset şi implicit să fie numit în fruntea următorului guvern de coaliţie. De asemenea, pentru Netanyahu va fi cel de-al cincilea mandat ca premier şi astfel va intra în istoria statului evreu.

Într-o declaraţie televizată, Yair Lapid, numărul doi din Partidul Albastru şi Alb condus de fostul general Benny Gantz, a declarat: „Nu am câştigat în această rundă. Vom face ca viaţa Likud-ului să devină un iad din opoziţie”.

La rândul său, preşedintele SUA, Donald Trump, cu care Netanyahu a apărut pe panourile de campanie pentru a-şi evidenţia relaţia strânsă cu acesta, l-a sunat să-l felicite pentru victorie. Trump a declarat reporterilor la Casa Albă că realegerea lui Netanyahu a îmbunătăţit şansele de pace între Israel şi palestinieni.

„El a fost un mare aliat şi este un prieten. Aş dori să-l felicit pentru o cursă bine gândită”, a spus Donald Trump.

O echipă condusă de consilierul şi ginerele lui Trump, Jared Kushner, lucrează la un plan de pace israeliano-palestinian, dar nu a dezvăluit detalii. Palestinienii, înfuriaţi de ceea ce văd ca părtinire pro-Israel a lui Trump, l-au numit amator.

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, a declarat, pe Twitter, că va începe să se întâlnească săptămâna viitoare cu partide politice care au câştigat locuri în Parlament pentru a afla cine îl susţine pe premier.

La consultările despre care Rivlin a spus că vor fi transmise în direct „pentru a asigura transparenţa”, el va alege apoi un lider de partid pentru a încerca să formeze o coaliţie, oferind candidatului 28 de zile pentru a face acest lucru, cu o prelungire de două săptămâni, dacă este necesar.

În ciuda faptului că se confruntă cu mai multe acuzaţii de corupţie, Netanyahu a câştigat patru locuri în comparaţie cu actualul său guvern de coaliţie, conform unui grafic al partidelor care au obţinut suficiente voturi pentru a intra în următorul parlament publicat de Comitetul Electoral Central

Citeşte şi:

May ar accepta amânarea Brexitului pentru ca Regatul Unit să poată ieși ordonat din UE

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.