UPDATE. Alegeri în Ungaria. Prezență istorică la vot

-


7,9 milioane de alegători ungari au fost așteptați duminică la urne pentru a decide numele celor 199 de membri ai parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. Controversatul premier Viktor Orban este pe cale să obţină al treilea mandat consecutiv în fruntea executivului de la Budapesta.

UPDATE: Votarea s-a încheiat oficial duminică la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să-şi poată alege reprezentanţii în Legislativ, informează agenţia MTI.

UPDATE: La ora 17.30, prezența la vot era de 63,2%, cea mai mare din ultimii 16 ani.

UPDATE: La ora 14.00, prezenţa la urne depăşise 42 %, fiind cea mai mare participare la vot din ultimii 16 ani. La unele secţii de votare oamenii au stat la cozi.

La alegerile din 2014, până la ora 14.00 votaseră 34,33% dintre alegători, în 2010 prezenţa era de 35,88, în 2006 – 38,22%, iar în 2002 – 40,19%.

Potrivit News.ro, unii analişti spun că o participare de peste 70% la aceste alegeri ar putea semnala o mobilizare eficientă a opoziţiei, ceea ce ar putea determina Fidesz să îşi piardă majoritatea parlamentară.

Știrea inițială

Sondajele de opinie dau câştig de cauză alianţei dintre partidul lui Viktor Orban, Fidesz, şi Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP), ceea ce va însemnă ca Orban să deţină o majoritate de două treimi.

Miza așadar este dacă Orban va obţine majoritatea de două treimi, care îi va permite să modifice inclusiv Constituţia.

Ultimele sondaje creditează FIDESZ cu 41 până la 46% din voturi. Pe locul doi se află JOBBIK, care ar aduna între 19 şi 25% din voturi. Socialiştii ar putea obţine între 13 şi 19%, iar social-liberalii şi verzii câte 6-8 procente. Rezultatul va fi influențat de rata de participare la vot.

Viktor Orban și-a câștigat popularitatea prin poziția dură în ceea ce îi privește pe imigranți, fiind primul care a ordonat construirea unui gard cu sârmă ghimpată pentru a stăvili fluxul de imigranți, în septembrie 2015. De asemenea, a criticat dur politica privind refugiaţii a cancelarului german Angela Merkel, Germania deschinzându-și larg porțile pentru sute de mii de refugiați.

Ungaria este și țara care a refuzat să accepte sistemul UE de cote obligatorii de solicitanţi de azil, ignorând ameninţările cu sancţiuni.

Sub guvernarea lui Orban, Ungaria înregistrează în 2018 al optulea an consecutiv de creştere economică, inflaţia este ţinută sub control, iar şomajul este scăzut.

Opoziția acuză

Liderul partidului ungar Coaliţia Democratică (DK), Ferenc Gyurcsany, a declarat vineri că alegerile parlamentare de duminică „nu vor fi nici libere, nici corecte”, dar a îndemnat toţi susţinătorii formaţiunii de centru-stânga să participe la scrutin, relatează agenţia MTI, citată de Mediafax.

”Toţi democraţii, inclusiv conservatorii moderaţi, liberalii şi aripa stângă ar trebui să-şi unească forţele şi să coopereze împotriva lumii lui Viktor Orban. Partidele democratice de opoziţie ar trebui să demonstreze că sunt capabile să formeze o coaliţie, cei care nu sunt în măsură să coopereze aflându-se în opoziţie nu vor putea să coopereze nici la putere”, a spus preşedintele partidului Coaliţia Democratică.

Citește și:

Soare de Paști în toată țara

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.