Alegerile locale, un prim test electoral în plină pandemie. De la cinismul politic al coaliţiei toxice la contestarea existenţei virusului

-


Alegerile locale şi parlamentare din toamnă reprezintă o provocare majoră în momentul de faţă pentru partidele politice întrucât pandemia de coronavirus este pe cale de a schimba din mers modul de a face campanie electorală şi  raportarea la electorat. Astfel, pandemia va muta campania electorală pe reţelele sociale, precum şi întâlnirile directe electoratul din locurile publice. În faţa acestor schimbări impuse de coronavirus, partidele politice trebuie să se adapteze din mers şi va fi un test electoral major pentru candidaţi dacă nu se vor mai face „întâlniri electorale” şi nu se vor mai cumpăra voturi, prin diferite formule patentate cu succes în aceşti 30 de ani de tranziţie continuă.

 

În ecuaţia politico-electorală generată de pandemie, liberalii nu mai pot să rişte încă o amânare a alegerilor locale întrucât ar pierde puncte importante în sondaje în contextul în care guvernarea lucrează intens la cota de încredere şi nici economia nu o duce foarte bine. Este greu de prevăzut cum va evolua criza economică din a doua parte a anului şi nici cât timp îşi mai poate permite Cabinetul Orban să amâne efectuarea unor măsuri de ajustare în sectorul bugetarilor statului, care nu au fost afectaţi la salarii şi sporuri de pandemie. Că România stă prost cu bugetul şi nu mai este loc de populism dragnist în stat nu mai este un secret de multă vreme pentru românii care mai produc pe ici pe colo plus valoare.

Fără măsuri populiste, pomeni electorale şi cel mai probabil cu mulţi morţi în tabăra celor asemeni dacilor liberi care contestă existenţa virusului ghidaţi de trompetele Sputnik.md, campania electorală va fi atipică şi pentru unii politicieni lipsită de substanţă. Pentru a evita un asemenea scenariu, coaliţia toxică din Parlament formată din PSD-Pro România-ALDE merge pe ideea amânării alegerilor locale sub pretextul pandemiei şi al creşterii numărului celor infectaţi, pentru a mai câştiga timp şi a mai hărţui guvernarea liberală.

O altă problemă a majorităţii parlamentare din Parlament o constitue modul cum a înţeles să se raporteze la pandemie prin vidul legislativ pe care l-a creat în aceste săptămâni de pandemie. La un moment dat, Ciolacu, Ponta şi Tăriceanu vor fi nevoiţi să îşi asume  politic dezastrul creat de românii liberi care au minimalizat existenţa virusului. De asemenea, aceşti indivizi cel mai probabil vor paraliza în următoarele săptămâni spitalele din România, iar moartea fulgerătoare a acestora va fi plăsată în cârca guvernării liberale.

Şi atunci vom asista la un întreg circ mediatic pe la anumite canale tv unde vor veni instigatorii PSD -Sputnik.md-ro să pozeze în bocitoare naţionale. Şi atunci poate chiar aceasta a fost miza perversă a tridentului Ciolacu-Tăriceanu şi Ponta? Nu cumva, prin posibila reîntoarcere la starea de urgenţă se aşteaptă prăbuşirea guvernării liberală sub presiunea străzii?

În momentul de faţă măsurile populiste din vremea defunctei guvernări dragniste nu mai păcălesc pe nimeni, când în plan global economia nu funcţionează şi cel mai probabil România va plăti din nou preţul austerităţii. Orban nu poate risca mai mult decât a făcut-o în prima fază a pandemiei când a  câştigat bătălia până pe 15 mai când s-a ieşit din starea de urgenţă.

Coaliţia toxică din Parlament a jucat electoral pandemia…

Pentru liberali, reîntoarcerea la starea de urgenţă ar putea însemna ieşirea din istorie, aşa cum s-a întâmplat cu CDR, iar PNŢCD s-a prăbuşit iremediabil. Ori PNL şi preşedintele Iohannis nu vor cădea în capcana coaliţiei toxice, ci vor căuta să gestioneze eficient pandemia până în decembrie chiar dacă ar putea muri câteva sute de români liberi.

Dacă nu vor reuşi acest lucru în următoarele săptămâni, atunci PSD-Pro România şi ALDE au o nouă şansă ca să recâştige puterea şi implicit să pună mâna pe banii europeni pentru relansarea economică de la Bruxelles.

”Dacă cifrele ne spun că nivelul de îmbolnăvire a populației este unul ridicat, nu putem vorbi de o campanie electorală, pentru că inevitabil, nu putem vorbi de distanțare socială, care este foarte importantă în prevenirea îmbolnăvirii în masă, nu putem vorbi de dialog între cei care candidează și cetățeni, deci ziua votului va fi una foarte dificilă”, a declarat la postul RFI, preşedinta Consiliului Naţional al ALDE, Norica Nicolai.

Potrivit acesteia, din punct de vedere juridic, amânarea alegerilor ”se poate face, Codul Administrativ permite Parlamentului să prelungească mandatele aleșilor locali. Oamenii pot discuta”.

Această ipoteză de lucru a fost vehiculată şi de liderul Pro România, Victor Ponta, care speră ca pandemia să determine încă o amânare a alegerilor locale, pentru a câştiga timp şi a profita din plin de erodarea guvernării liberalilor. În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat joi că Guvernul nu a luat încă în calcul amânarea alegerilor locale programate pe 27 septembrie. Acesta a arăta că se poate organiza scrutinul electoral astfel încât să nu existe riscul de transmite a virusului.

„Deocamdată nu am intenția de a amâna alegerile. Preocuparea noastră este să ne mobilizăm pentru a opri răspândirea epidemiei. Este prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate în campanie și în organizarea votului”, a subliniat Ludovic Orban.

„Se poate face campanie şi pe online….”

De asemenea, acesta a spus că alegerile locale se pot face chiar şi-n situaţia în care România a depăşit o mie de infectări pe zi.

„Se poate face o campanie care să evite adunările publice, se poate face campanie pe media, în online se pot organiza secțiile de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului”, a adăugat premierul.

Potrivit calendarului alegerilor locale, campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00. Scrutinul pentru alegerea primarilor și a autorităților locale și județene va avea loc pe 27 septembrie. Până la o decizie finală asupra alegerilor locale, pandemia de coronavirus nu mai este controlată de instituţiile statului graţie vidului legislativ creat de triada: coaliţia toxică din Parlament-CCR -Avocatul Poporului, iar românii vor plăti cu moartea cinismul şi demagogia unor politicieni care au căpuşat întreg statul român cu familiile acestora.

Cine va plăti politic în momentul de faţă pentru dezastrul sanitar din Prahova şi Bucureşti? Oare domnii Ciolacu, Ponta şi Tăriceanu stau liniştiţi pe domeniile lor? Dar nici cu anumiţi lideri ai PNL care au petrecut şi nu au respectat regulile, nu îmi este ruşine.

Alegerile locale şi parlamentare trebuie să fie organizate cu orice risc în această toamnă pentru ca mizeriile acestor politicieni să fie sancţionate la urne. Orice amânare riscă să adâncească criza în România până cel puţin în primăvară şi nici un politician nu va risca să ia măsurile care se impun din considerente electorale.

Până atunci, fiecare dintre noi este pe cont propriu cu pandemia……

Citeşte şi:

Barna-Orban, întâlnirea care ar putea tranşa situaţia candidaţilor comuni în Capitală. „Dialogul a fost redeschis”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.