Alegeri prezidențiale în Ucraina. Volodimir Zelensky versus Petro Poroșenko, în turul al doilea

-


UPDATE 21.50: Actorul Volodimir Zelenski, un novice în politică, a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina şi îl va înfrunta pe 21 aprilie pe preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, potrivit unui sondaj realizat duminică la ieşirea de la urne, relatează AFP şi Reuters.

Acesta  îl devansează clar pe preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, al cărui scor este estimat la 17,8%. În fruntea sondajelor la începutul campaniei, neobosita fostă şefă a guvernului Iulia Timoşenko, de 58 de ani, este eliminată din cursă cu numai 14,2% din voturi.

Comisia electorală din Ucraina ar urma să publice primele rezultate parţiale în cursul nopţii. Ea a estimat participarea la vot la 12.00 GMT la 45%, în creştere în raport cu 2014.

Știrea Inițială:

Alegerile prezidențiale care se desfășoară duminică în Ucraina au o miză uriașă pentru viitorul statului ucrainean, măcinat de războiul din Donbass, de presiunea constantă a Rusiei și de tensiunile interne, astfel încât viitorul președinte are de rezolvat o multitudine de probleme pe agendă, pornind de la modernizarea armatei până la reformarea justiției, educației, sănătății și a structurilor de forță.

 

Principalul favorit este deocamdată comicul de televiziune Volodimir Zelenskyi. Sondajele îl cotează pe acesta cu 20-30%, care este urmat de actualul președinte Petro Poroșenko, și de fosta șefă a guvernului Iulia Timoșenko, ambii cotați cu câte 17% din opțiunile electoratului.

Contactată de Jurnaliștii.ro, preşedintele Asociaţiei Expert for Security and Global Affairs, Angela Grămadă susține că alegătorul ucrainean va avea de ales între: opțiunea anti-sistem – Vladimir Zelenskiy, stabilitatea sistemului – Petro Poroșenko și schimbarea actorului politic care va asigura stabilitate pentru un anumit grup de interese economice – Iulia Timoșenko.

sursa foto: Angela Grămadă/Arhiva Personală

”Foarte puțini dintre candidații la alegerile prezidențiale din Ucraina, care vor avea loc pe 31 martie 2019, sunt oameni noi în politică. Dintre cei care contează, adică vor aduna susținere electorală de câteva procente, majoritatea au fost oameni cuprinși de ”sistem” în diferite perioade politice. Candidați precum Smeșko, Hrytsenko, Poroșenko, Timoșenko, Boiko, cunosc foarte bine cum funcționează sistemul politic. Unii dintre ei au construit acest sistem politic, alții l-au servit. Totuși, în aceste alegeri este important să fie decriptate interesele fiecărui candidat separat și de evaluat cât de mult acestea coincid cu obiectivele naționale ale țării”, a subliniat, pentru Jurnaliștii.ro, Angela Grămadă.

Potrivit acesteia, prima șansă de a intra în turul al doilea o are actorul de televiziune, Volodimir (Volodimit) Zelenskiy care și-a făcut o campanie electorală inteligentă pe rețelele sociale.

”Am fost martorii unei campanii electorale dure, cu multe dezvăluiri jurnalistice, cu multe dezamăgiri produse de concurenții electorali. De asemenea, am putut observa cum o campanie inteligent promovată și ”camuflată” în revoltă pe canale ”social media” au contribuit la schimbarea preferințelor electoratului ucrainean, precum și la creșterea disponibilității acestuia de a protesta anti-sistem din fața unui monitor. Aici ne referim la actorul Volodimit Zelenskiy, care are prima șansă de a ajunge în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Ca și înainte de deschiderea oficială a campaniei electorale principala întrebare este următoarea: cine îi va ține companie lui Zelenskiy în turul doi al alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 21 aprilie 2019 – Iulia Timoșenko sau Petro Poroșenko?”, a adăugat Angela Grămadă.

Aceasta a mai spus că sondajele sociologice efectuate în campania electorală din Ucraina au demonstrat că electoratul ucrainean este atent la scandalurile de corupție, calitatea și conținutul dezbaterilor electorale și la stabilitatea sistemului.

”Sondajele de opinie numeroase, care au fost publicate cu regularitate de organizațiile sociologice, au arătat cât de complicată este alegerea pentru cetățeanul ucrainean și cât de mult poate fi decizia sa influențată decizia de scandalurile de corupție, de calitatea și conținutul dezbaterilor publice sau al platformelor electorale. Faptul că rezultatele acestor alegeri, spre deosebire de cele din anul 2014, sunt impredictibile complică abordarea cooperării cu Ucraina în acest moment. Partenerii occidentali s-au plasat în expectativă, fiind preocupați în același timp și de propriile procese politice, precum sunt alegerile pentru Parlamentul European sau Brexit. De la ucraineni, se creează impresia, se dorește stabilitate și predictibilitate. Cetățeanul ucrainean, însă, este prin natura sa mai ”anacronic” în a evalua interese străine, adică acționează reieșind doar din propriile obiective”, a conchis Angela Grămadă.

Primele exit poll-uri au fost, potrivit site-ului Ukraine.ru, citat de Noi.md, conturate de către jurnalistul ucrainean Igor Gujva. Potrivit acestuia, pe primul loc s-ar situa actorul Volodimir Zelensky. Pentru el ar fi votat 27-29% din ucraineni. Pe locul al doilea s-ar afla liderul ucrainean Petro Poroșenko, pentru care ar fi votat – 16-17%. În plus, pentru liderul Platformei de opoziție – За жизнь, Iurii Boiko, ar fi votat 14-15,5%, iar pentru liderul Batkivshchyna, Iulia Timoșenko în jur de 14-14,5%.

În anii trecuți, alegerile prezidențiale din Ucraina au fost umbrite de acuzații de fraudă electorală și manipulare. În 2004, din cauza unor astfel de acuzații a avut loc „Revoluția portocalie”. În ultima vreme, observatorii OSCE au vorbit de alegeri mai corecte, dar acum există din nou multe avertismente cu privire la tentative de manipulare a votului. Într-un raport intermediar al observatorilor OSCE se spune că au fost primite „multe acuzații privind cumpărarea votului în întreaga țară”, scrie DW.

Citește și:

O militantă anti-corupție a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia. ”Să punem cooperarea deasupra intereselor noastre”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.