UPDATE. Alegeri prezidenţiale 2019. Turul 2-Diaspora: 92.000 de români au votat până la ora 22.00

-


UPDATE 00.56: Aproximativ 92.000 de români din străinătate s-au prezentat la urne vineri, până la ora 22,00, în prima zi de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Acestora li se adaugă 17.503 de români care au votat prin corespondenţă, potrivit Biroului Electoral Central. În acest al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, românii din diaspora au din nou trei zile la dispoziţie pentru a-şi exprima opţiunea la urne: vineri, sâmbătă şi duminică.

Pentru ei au fost organizate 835 de secţii de votare, care sunt deschise astfel: vineri, între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00, iar sâmbătă şi duminică, între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestuia pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până la ora locală 23,59.

Cele mai multe secţii de votare sunt în Spania – 143. În Italia sunt 142 de secţii de votare, dintre care cinci la Roma. În Germania, AEP a aprobat 79 de secţii de votare, iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 72.
Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale într-una dintre cele 50 de secţii amenajate pentru ei.

UPDATE 18.00: Peste 50.500 de români din străinătate s-au prezentat la urne vineri, până la ora 18,00, în prima zi de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Acestora li se adaugă 17.503 de români care au votat prin corespondenţă, potrivit Biroului Electoral Central.

UPDATE 14.27: Peste 16.000 de români din străinătate s-au prezentat la urne vineri, până în jurul orei 14,00, în prima zi de vot a celui de al doilea tur de scrutin prezidenţial.

Acestora li se adaugă peste 17.500 de români care au votat prin corespondenţă, potrivit Biroului Electoral Central. În acest al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, românii din diaspora au din nou trei zile la dispoziţie pentru a-şi exprima opţiunea la urne: vineri, sâmbătă şi duminică.

UPDATE 13.26: În primele 15 minute de la deschiderea urnelor, în Italia votaseră deja la secțiile de votare peste 1.300 de români, în Spania – peste 1.200, iar în Germania peste 850.

Prezența începe să crească, odată cu deschiderea secțiilor de votare în majoritatea statelor europene. Până la această oră, votaseră la secții peste 5.800 de români. Prezența este totuși mai mică față de primul tur al algerilor, când la ora 13.10, de exemplu, votaseră deja peste 8.770 de români.

În Republica Moldova, în doar o oră de la deschiderea secțiilort votaseră 15.650 de oameni.:

UPDATE 10.27: 334 de români din străinătate au votat, până la ora 10.00, ora României, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Numărul celor care și-au exprimat opțiunea prin corespondență este de 17.503.

La secţiile de votare din afara României care s-au deschis deja pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au votat vineri până la 07:00 ora României peste 150 de alegători. Aceştia şi-au exprimat dreptul de vot la secţii de votare din Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore.

Ca şi în primul tur de scrutin, românii din diaspora au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votare. Acestea vor fi deschise vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării: cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Pe lângă cei care îşi pot exprima opţiunea la urne, peste 17.500 de români au ales să voteze prin corespondenţă pentru turul al doilea, potrivit portalului Biroului Electoral Central.

În turul al doilea al scrutinului prezidenţial au rămas Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal şi Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat.

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.