Amendă uriașă pentru gigantul german Bayer. Erbicidul Roundup pe bază de glifosat, cancerigen?

-


Un tribunal din California a decis că compania chimică Bayer trebuie să plătească despăgubiri de două miliarde de dolari unei familii care acuză că erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, i-a îmbolnăvit de cancer. Gigantul german este obligat să plătească cea mai mare despăgubiri de către instanțele americane, după ce a achiziționat acțiunile companiei Monsanto. De asemenea, controversatul ierbicid Roundup este utilizat şi de agricultorii din România, începând cu 2016.

 

În ianuarie 2016,  compania americană Monsanto, parte a gigantului german Bayer, a lansat pe piaţa din România un erbicid din gama sa Roundup, acceptată de unele organizaţii europene, printre care şi cea germană, care i-a dat aviz de utilizare, dar respins sau controversat în cadrul altora, precum Centrul Internaţional pentru Studierea Cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu sediul în Franţa.

„Monsanto anunţă lansarea pe piaţa din România a unui nou produs pentru controlul buruienilor: Roundup Gel, o formulă complet nouă a erbicidului Roundup, menită să faciliteze munca micilor grădinari în procesul de protejare a plantelor împotriva buruienilor”, sublinia Monsanto, prin intermediul unui comunicat de presă.

Suma pe care trebuie o să achite compania germană Bayer va fi redusă din cauza unei decizii a Curții Supreme a Statelor Unite, care limitează raportul dintre daunele punitive la cele compensatorii la 9 la 1, scrie Reuters. Instanța a decis suma de două miliarde de dolari pentru daunele punitive și de 55 de milioane de dolari pentru daunele compensatorii.

Juriul de la Curtea Superioară din Oakland, a decis luni ca Bayer este răspunzătoare de limfomul non-Hodgkin de care s-au îmbolnavit Alva și Alberta Pilliod. Astfel, ierbicidul Roundup a fost conceput greșit,  iar compania nu a informat în privința riscurilor cancerigene utilizatorii.

Grupul german are peste 13.400 de procese legate de riscul de cancer al erbicidului.

Următorul proces cu juriu în litigiile legate de glifosat este programat în august, la un tribunal statal din Missouri, acestă urmând să fie primul juriu din afara Californiei, care va audia un caz referitor la erbicidul Roundup.

Bayer susține că studii efectuate pe parcursul a zeci de ani de către companie și cercetători independenți au arătat că glifosatul și Roundup sunt sigure pentru utilizare.

În martie, acțiunile gigantului Bayer au scăzut puternic, miercuri, pe bursa din Frankfurt, după un nou eșec al filialei sale în justiția din Statele Unite, unde erbicidul Roundup a fost încă odată considerat cancerigen, conform AFP.

Acțiunile Bayer au scăzut cu aproape 40% după ce grupul din Leverkusen a finalizat în iunie 2018 achiziționarea Monsanto, pentru 63 miliarde dolari (54 miliarde de euro), mizând pe rolul în creștere al chimiei în industria alimentară.

Gigantul german se confruntă însă cu o avalanșă de proceduri judiciare. În vara anului trecut, un tribunal din San Francisco a condamnat Monsanto la plata unei amenzi de 289 de milioane de dolari pentru că nu a informat asupra gradului de pericol al erbicidului său Roundup, la originea unui cancer suferit de Dewayne Johnson, un grădinar american.

Citește și:

#gatacugluma. Un nou viral despre importanța votului din 26 mai. „Dacă ies tot ăştia, noi suntem cei mai proşti”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.