Analistul Ion Petrescu explică miza vizitei secretarului general al NATO la Bucureşti

-


La 13 ani de la aderarea în structurile nord-atlantice, România a devenit un pilon de stabilitate şi de securitate. Prezenţa militarilor noştrii în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak a conferit ţării noastre credibilitate şi un statut privilegiat în cadrul statelor membre ale NATO. Vizita secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bucureşti cu ocazia lucrărilor Adunării Parlamentare a alianţei a încununat eforturile decidenţilor politici de a cheltui 2 % din PIB pentru Apărare, în contextul în care suntem gazdă pentru scutul anti-rachetă la Deveselu. Analistul Ion Petrescu a declarat, marţi, pentru Jurnalistii.ro că prin desfăşurarea lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO la Bucureşti, României i s-a recunoscut importanţa geostrategică, pe care ţara noastră o are în zona limitrofă a Mării Negre.

“Adunarea Parlamentară a NATO, care a avut loc la Bucureşti, a confirmat importanţa pe care aliaţii o acordă acum situaţiei strategice existente în arealul limitrof Mării Negre. Asta în condiţiile în care încă din primăvara anului 2014, generali cu experienţă, în domenii complementare, din Forţele Armate Române, au semnalat, pe plan mediatic, necesitatea luării unor măsuri disuasive la graniţa de est a NATO, astfel încât să nu mai fie, la Moscova, tentaţia unor noi agresiuni militare, aşa cum a fost în 2008, în Georgia şi şase ani mai târziu în sudul şi estul Ucrainei”, a declarat Ion Petrescu.

Potrivit acestuia, decidenţii politici au ignorat „cu bună ştiinţă” pericolul militar rusesc din regiune, în timp ce armata română nu a fost bugetată corespunzător.

„De altfel, în ultimii trei ani de zile, oficiali români de rang înalt au evitat, cu bună ştiinţă, recunoaşterea pericolului militar rusesc, aplicând, din păcate, politica struţului, concomitent cu arvunirea unor arnăuţi mediatici meniţi să pună la zidul infamiei imagologice pe aceia care au tras semnale repetate, democratice, argumentate, privind starea îngrijorătoare a armatei române, deposedată, în ultimul sfert de veac, de bugetarea obiectiv necesară, inclusiv prin angajamentul luat la intrarea României în NATO.Nu puţine sunt dovezile, din ultimele luni, care indică perceperea României ca un stat slab, chiar de către vecinii de la frontiere. Astfel, premierul ungar şi-a permis, pe teritoriul Transilvaniei, pământ în veci românesc, ca să vorbească de un viitor în limba maghiară, în acest areal mioritic. Preşedintele propriului birou, de la Chişinău, Igor Dodon, îşi permite afirmaţii vitriolante la adresa României. Preşedintele Ucrainei calcă în picioare demnitatea vorbitorilor limbii lui Mihai Eminescu, din Bucovina de Nord, promovând o lege care îşi bate joc de identitatea comunităţii româneşti din acea parte năpăstuită a Europei. Iar la Bucureşti se tace”, a adăugat reputatul analist militar.

El a mai spus că şeful Statului Major General al Armatei Române (n.r. SMGA) şi secretarul general al NATO trebuie felicitaţi pentru faptul că au subliniat pericolul militar rusesc din Marea Neagră.

“Bilă albă merită şeful Statului Major General al Armatei României, generalul Nicolae Ciucă, un militar care acum, în sfârşit, nu s-a sfiit să recunoască public volatizarea echilibrului militar din Marea Neagră, prin aducerea de noi submarine ruseşti, în portul de la Sevastopol. Bilă albă merită şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a afirmat limpede, că orice agresiune răsăriteană va genera riposta celor 40.000 de militari aliaţi pregătiţi să apere frontierele celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, inclusiv graniţa de est a Alianţei, de la Marea Baltică, la Marea Neagră.Bilă neagră merită toţi aceia care sub pretexte deplorabile, fac jocul Moscovei, pe plan mediatic, denigrând singura instituţie naţională în care purtătorii de azi ai uniformei militare, ca şi rezerviştii, au făcut contract cu ţara punând drept chezăşie propria viaţă, aşa cum nicio altă categorie profesională nu o face. Să nu uităm că în momentele grele, din ultimul veac al istoriei noastre, privirile conaţionalilor s-au întors, instantaneu, spre armata ţării, aşa cum era şi cum este şi azi, subfinanţată”, a conchis Ion Petrescu.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, că România contribuie la apărarea şi siguranţa a circa 1 miliard de cetăţeni ai NATO .

„Încep prin a mulțumi României pentru găzduirea acestei reuniuni și pentru contribuțiile numeroase și foarte solide la Alianță, la apărarea și siguranța noastră comune. România este importantă în foarte multe privințe — contribuția ei la misiunile din Afganistan și Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici și pentru că dorește să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Așadar, România dorește să mențină în siguranță cei aproape 1 miliard de cetățeni ai NATO”, a conchis înaltul oficial al NATO.

Citeşte şi: Băsescu versus Plahotniuc. Bătălia pentru R.Moldova

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *