LIVETEXT. Anca Jurma și-a preluat mandatul: DNA trebuie să rămână puternică, independentă și relevantă

-


Anca Jurma, fosta consilieră a Laurei Codruța Kovesi, preia joi interimar mandatul de procuror-șef al DNA. Ea va ocupa funcția timp de 6 luni. Între timp, a început selecția pentru șefia DNA, după revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Principalele declarații ale Ancăi Jurma:

Vreau să mulțumesc dl procuror general pentru susținerea pe care o arată DNA.

Îi mulțumesc dnei Kovesi pentru activitatea în fruntea DNA.

DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului, conferit prin lege, adică combaterea corupției. DNA trebuie să rămână puternică, independentă și relevantă.

În ceea ce mă privește, mă voi strădui să asigur un interimat echilibrat, să continui cu colegii munca pe care DNA a început-o acum 15 ani.

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, începerea procedurii de selecţie la capătul căreia va fi propus un înlocuitor Laurei Codruța Kovesi, revocată de președintele Klaus Iohannis, ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Anunțul publicat de ministerul condus de Tudorel Toader:

Ministerul Justiției organizează în perioada 09 – 30.07.2018, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În perioada 9-23 iulie, procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcția de procuror-șef al DNA, printre documentele pe care ei trebuie să le prezinte numărându-se dovada îndeplinirii condițiile de vechime prevăzute de lege, un CV și „un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific”. MJ precizează și că proiectul trebuie să se încadreze într-o limită de 30 pagini, iar anexele să nu depășească 10 pagini și chiar care să fie dimensiunea frontului folosit și alte detalii („Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri”).

Condiții pentru participarea la selecţie:

1. O vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Condiția de vechime trebuie îndeplinită până la data susținerii interviului în fața ministrului justiției.

2. Nu pot fi propuși pentru numirea în funcțiile de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum și cei care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege.

3. Procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual ori în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţă despre aceasta.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie va fi afișată la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina Internet a acestuia pe 24 iulie.

În perioada 25-27 iulie, participanții vor susține un interviu cu ministrul Tudorel Toader.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.