UPDATE. Anchetă la Spitalul Floreasca. Pacienta arsă pe masa de operație a murit

-


UPDATE 21.56: Pacienta grav vătămată în timpul unei intervenţii chirurgicale care a avut loc la Spitalul de Urgenţă Floreasca a murit duminică seara, potrivit Digi 24.

„Sperăm să învăţăm cu toţii din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experienţă traumatizantă. Sunt alături de familia greu încercată şi acum, la ceas de cumpănă, le transmit că atât eu, cât şi echipa MS pe care o coordonez, va face tot posibilul pentru aflarea adevărului”, a declarat ministrul  Sănătății, Victor Costache.

Femeia, în vârstă de 66 de ani, suferea de cancer pancreatic, iar în urma incidentului din sala de operație din 22 decembrie ea avea arsuri pe 40% din suprafața corpului.

UPDATE 17.21: Deputatul USR Emanuel Ungureanu anunţă că va depune luni, la Parchetul General, „o sesizare penală” în cazul pacientei arse pe masa de operaţie la Spitalul Clinic Floreasca.

„Mâine, la ora 10,00, voi depune la Parchetul General o sesizare penală pentru a elucida procurorii condiţiile în care a fost incendiată pe masa de operaţie o pacientă care se zbate acum între viaţă şi moarte! Între timp, cu toate că protocolul operator ştampilat şi semnat de plagiatorul Beuran îl contrazic, acesta neagă vehement că ar fi participat la operaţia pacientei”, a scris Emanuel Ungureanu, duminică, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 16.00: Electrobisturiul utilizat la operaţia la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, în urma căreia o pacientă a suferit arsuri, avea interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul folosit pentru sterilizarea tegumentelor acesteia, a afirmat, duminică, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

O echipă condusă de Horaţiu Moldovan a verificat, duminică dimineaţă, starea de sănătate şi calitatea îngrijirilor medicale acordate pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

„Acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinaţiei între un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientei cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electrobisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor trei elemente, să se fi produs acest incident. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, a tegumentelor pacientei. Acel biocid are autorizaţia de a fi folosit în acest sens, problema este că electrobisturiul care s-a folosit are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul respectiv”, a afirmat Horaţiu Moldovan, la Spitalul Floreasca.

Potrivit acestuia, cei care folosesc acest tip de electrobisturiu ar trebui să ştie că nu poate fi folosit cu biocidul respectiv.

Știrea  Inițială:

Reprezentanții Spitalului Floreasca au precizat duminică dimineaţă că au demarat o cercetare administrativă în cazul femeii care a ars în sala de operații, subliniind faptul că, în funcție de rezultatele anchetei interne vor fi sesizate organele abilitate.

„În cursul dimineții de duminică, 22 decembrie 2019, pacienta în cauza, care prezența o patologie foarte complexă și gravă, a fost supusă unei reintervenții chirurgicale de urgență, intervenție necesară pentru supraviețuirea pacientei și stabilizarea funcțiilor vitale. Intervenția chirurgicală a fost una complexă, iar în cursul acesteia s-a produs evenimentul nefericit în urmă căruia au rezultat arsuri tegumentare. Incidentul a fost rapid gestionat de echipa medicală, intervenția chirurgicală fiind finalizată”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de oficialii Spitalului Floreasca.

De asemenea, în cursul aceleiași zile, incidentul a fost adus la cunoștință conducerii spitalului, care s-a deplasat în unitate și a demarat o cercetare administrativă pentru a identifica circumstanțele producerii accidentului, arată Mediafax.

„În acest sens au fost solicitate și primite declarații ale personalului implicat în incident și au fost păstrate materialele care au legătură cu incidentul. Dacă în urmă acestei cercetări administrative vor fi evidențiate fapte/aspecte cu alte conotații, vor fi sesizate organele în drept. De asemenea, în paralel, se efectuează o verificare și de către Ministerul Sănătății, spitalul nostru punând la dispoziție toate documentele obținute în cercetarea noastră administrativă”, anunţă oficialii Spitalului Floreasca.

În momentul în care cercetarea va fi finalizată, concluziile vor fi făcute publice. O pacientă a fost arsă pe masa de operații la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce un chirurg ar fi greșit substanțele de dezinfecție, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc. Anunțul a fost făcut de deputatul Emanuel Ungureanu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că a aflat târziu de femeia arsă de la Spitalul Floreasca și, imediat, a cerut control deoarece exista pericolul mușamalizării cazului.

Citeşte şi:

Beuran, despre incidentul de la Spitalul Floreasca: „Nu am fost în echipa operatorie de la bun început”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.