Angajaţii din Sănătate au ieşit în stradă

-


Aproximativ 5000 de persoane protestează, joi, împotriva legii salarizării, care generează inechităţi  în sistemul de sănătate şi asistenţă socială. Sindicaliştii Sanitas au plecat în marş, spre Palatul Victoriei, scrie News.ro

O delegaţie a protestatarilor ar urma să aibă noi discuţii, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Guvernului. Protestatarii  au  pancarte cu mesaje precum: “Dreptate pentru TESA”, “Nu scăderii salariilor”, “Decât grevă generală, mai bine pace socială” şi suflă în vuvuzele.

Potrivit unui comunicat de presă al federaţiei, membrii Sanitas ”sunt total nemulţumiţi de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 care generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială”.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, joi, la un forum organizat la Palatul Parlamentului, că dacă și-ar da demisia problemele din sistem nu vor fi rezolvate și nici accesul pacienților la medicamente, scrie Agerpres.

“Mi se cere demisia pentru orice. Dacă ies din casă, mi se cere demisia. Dacă intru în minister, mi se cere demisia. Dacă ies din minister, mi se cere demisia. Asta nu este o problemă. Demisia ministrului Sănătății nu rezolvă problemele din sistem și nu rezolvă nici accesul pacienților la medicamente”, a conchis Florian Bodog.

Mai puteţi citi şi: Rusia pe înţelesul tuturor. Episodul 2

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.