Alegeri în Marea Britanie. Conservatorii premierului Johnson, favoriţi

-


Partidul Conservator al premierului Boris Johnson este creditat cu o majoritate confortabilă de 68 de locuri în Parlament la alegerile din 12 decembrie, datorită unei creşteri puternice a influenţei sale în tabăra susţinătorilor opoziţiei laburiste, potrivit unui sondaj, publicat miercuri seara de institutul YouGov, scrie Reuters.

 

Dacă britanicii s-ar duce joi la urne, conservatorii ar obţine 359 de mandate (cu 42 mai mult în comparaţie cu rezultatul la alegerile din 2017), în timp ce Partidul Laburist, principala formaţiune politică de opoziţie, ar suferi o pierdere de 51 de mandate, urmând să obţină 211 locuri, conform acestui sondaj, primul din campania electorală care oferă o estimare a rezultatelor în termeni de mandate.

„Victoria conservatorilor se va face în mare parte în detrimentul laburiştilor din nord şi din centrul Angliei”, a declarat directorul de cercetare politică a YouGov, Chris Curtis.

Potrivit acestuia, fenomenul este semnificativ în circumscripţiile laburiste care au votat cu o majoritate puternică pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la referendumul din 2016, rezultând în „fisuri în peretele lor roşu”.

Dintre formaţiunile mai mici reprezentate în Camera Comunelor, naţionaliştii scoţieni ai SNP ar creşte de la 8 la 43 de locuri. Creşterea ar fi mult mai modestă pentru liberali-democraţi (13 locuri, cu unul mai mult decât la ultimul scrutin), în timp ce naţionaliştii galezi din Plaid Cymru, cu 4 mandate, şi Verzii, cu 1 mandat, îşi menţin aceeaşi pondere.

Astfel, un eşantion de 100.000 de oameni a fost chestionat în ultimele şapte zile în legătură cu intenţiile de vot. Metoda utilizată în 2017 de YouGov a făcut cunoscut acest institut de cercetare a opiniei publice deoarece a reuşit să prezică corect componenţa unui parlament fără majoritate, în comparaţie cu restul sondajelor, care îi dădeau câştigători pe conservatori.

În cursa electorală, Boris Johnson a făcut din concretizarea Brexitului principalul său obiectiv de campanie. Liderul conservator s-a angajat să ducă la bun sfârşit Brexitul pe 31 ianuarie, dată la care este programat, după trei amânări succesive.

Citeşte şi:

Iohannis: „Cea mai bună variantă este un BREXIT cu acord”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.