Anisie, despre deschiderea școlilor: ”E pregătit deja documentul prin care începerea anului e prevăzută pentru 14 septembrie”

-


O decizie privind modul în care vor fi reluate cursurile nu va fi luată până pe 7 septembrie când DSP-urile trebuie să facă analiza epidemiologică, a declarat, ministrul Educației, Monica Anisie.

”Până la 7 septembrie, m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta. Trebuie să fim sinceri: sunt părinți care cred că trebuie să amânăm începerea anului școlar. Noi am făcut un anunț. E pregătit deja documentul prin care începerea anului e prevăzută pentru 14 septembrie. A fost aprobat ordinul comun cu Ministerul Sănătății. Acolo e prevăzut și un calendar. Pe 7 septembrie, DSP-urile analizează situația epidemiologică. În funcție de aceasta, dar și de specificul școlii, consiliile de administrație din școli fac o propunere către Inspectoratele școlare, iar în comitetele pentru situații de urgență se decide, în funcție de scenarii. Unde situația e gravă, se poate face în sistem online”, a declarat Monica Anisie, la postul B1tv.

Potrivit acestuia, până pe 7 septembrie trebuie să fie anunțată situația epidemilogică din țară.

”Deocamdată trebuie să avem o situație epidemiologică anunțată la nivel național. Până atunci, putem doar realiza aceste documente prin care pregătim școala pentru toate scenariile. Trebuie să ne uităm și la situația în care se află copiii. Trebuie să ne asumăm toți o responsabilitate. Până la 7 septembrie, m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta Uitați-vă la celelalte state UE, care au luat decizii similare. Trebuie să analizăm situația epidemiologică, să nu-i expunem pe copii, dar trebuie să privim și specificul școlii: are spațiile necesare pentru disanțarea fizică de un metru? Are separatoare, dacă nu există posibiliatea distanțării? Are dezinfectant, măști, resurse? Acestea sunt asigurate de autoritățile locale”, a adăugat ministrul de Finanțe.

Aceasta a mai spus că a avut discuții pe tema deschiderii școlii cu primari, prefecți și directori de școli.

”La Ministerul Educației s-a lucrat intens și suntem în contact cu inspectorii școlari generali, care au sarcina de a fi în contact direct cu profesorii și elevii, așa încât să știm care e gradul de pregătire pentru începutul de a școlar. Din raportările primite până acum, circa 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite: au dezinfectant, au măști”,  a adăugat Monica Anisie.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri seară, la postul Antena 3, că nu a avut loc „o discuţie oficială” cu privire la amânarea începerii anului şcolar.

„Discuţia pe o eventuală amânare a prezenţei fizice (a copiilor şi profesorilor la şcoală – n.r.), o discuţie oficială nu a avut loc. Asta trebuie să se înţeleagă, o discuţie oficială nu a avut loc. Există anumite puncte de vedere şi clar vor fi analizate aceste puncte de vedere, iar eu cred că trebuie comunicat din ce în ce mai mult cu părinţii. Ştiu că a fost o conferinţă de presă a ambelor ministere, Sănătate şi Educaţie, aceste lucruri trebuie repetate, explicate, răsexplicate, până toată lumea înţelege care va fi mersul lucrurilor”, a conchis Raed Arafat.

Citește și:

Ciolacu continuă războiul său cu guvernarea liberală: ”Dacă vor lua aşa o decizie să amâne deschiderea şcolilor, eu nu mai accept dubla măsură”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.