STUDIU. Decarbonizarea atmosferei ar putea salva gheaţa din Antarctica

-


Încălzirea globală determină topirea în masă ”ireversibilă” a gheţii din Antarctica, iar ”decarbonizarea” atmosferei reprezintă singura soluţie pentru încetinirea acestui proces, potrivit unei specialiste în climatologie din Australia, pentru Reuters.

Activitatea antropică recentă a intensificat încălzirea globală, care ar putea duce la o topire în masă în Antarctica, a spus Zoe Thomas, cercetătoare la Universitatea din New South Wales, care a făcut parte dintr-o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, care a publicat recent un studiu despre topirea gheţii în Antarctica.

Studiul a demonstrat că lumea ar putea pierde cea mai mare parte a calotei glaciare din vestul Antarcticii, care se sprijină pe fundul mării şi este mărginită de gheaţă plutitoare, în condiţiile unui mediu din ce în ce mai călduros.

”În ceea ce priveşte calota glaciară din vestul Antarcticii, odată ce este atins un anumit prag, acest început de topire va continua în ciuda eforturilor noastre de a-l stopa”, a declarat Zoe Thomas. pentru Reuters.

În schimb, echipa de cercetători va continua cercetările pentru a stabili viteza cu care gheaţa răspunde la temperaturile în creştere, ceea ce ar ajuta la realizarea unei estimări mai concrete a evoluţiei viitoare. De asemenea, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Antarctica, de la 18,3 grade Celsius, a fost consemnată la o bază de cercetare din regiune la data de 6 februarie. Dacă temperaturile ridicate se vor menţine, acestea ar putea provoca o creştere extremă a nivelului mărilor, la nivel mondial.

”Acest lucru va conduce treptat la strămutarea oamenilor. Ştim că acest lucru se petrece deja în comunităţile de pe insulele mici şi va continua să se întâmple treptat pe măsură ce din ce în ce mai multe locuinţe sunt inundate în timpul mareei înalte, apoi la maree normală şi apoi chiar şi la maree joasă”, a adăugat Zoe Thomas.

Aceasta a mai spus că singurul lucru care ar încetini topirea gheţii ar fi demersul de ”decarbonizare” al tuturor economiilor mondiale.

”Abia după ce ne luăm angajamentul pentru acest viitor decarbonizat putem începe să ne gândim la potenţialele opţiuni pentru a încerca să eliminăm carbonul din atmosferă”, a conchis cercetătoarea.

Citeşte şi:

Noi arestări şi epurări în Turcia. Erdogan continuă războiul cu „oamenii lui Gulen”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.