Apa de la robinet, pericol pentru bucureșteni. Contaminarea de la Glina a ajuns în Berceni

-


Un comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) dezvăluie pericolul la care sunt expuși locuitorii Capitalei și ai suburbiilor din imediata apropiere: apă de la robinet contaminată cu substanțe toxice.

Direcția Sanitar Veterinară a avertizat deja, în repetate rânduri, locuitorii din Berceni și alte localități învecinate să nu folosească apa pentru băut sau gătit. La fel și Direcția de Sănătate Publică Ilfov, care anunță, încă de la începutul anului, că apa din mai multe comune din județ este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați.

„La Berceni amoniul determinat a fost de 3,365 mg pe litru față de normalul de 0,5 mg, mangan tot la Berceni 55g/l față de cantitatea maximă admisă de 50g/l, la Dărăști mangan 56,37 g față de cantitatea maximă admisă de 50 g/l, la 1 Decembrie amoniu 12,32 mg față de 0,5 mg, Ghermănești nitrații 76,4 mg față de 50 mg/litru”, a afirmat Dănuț Crăciun, director executiv DSP Ilfov, potrivit Agerpres.

„Este un atentat la sănătatea publică”, atrag atenția specialiștii, care spun că apa infectată nu trebuie folosită nici pentru gătit. Analizele efectuate de autoritățile sanitare din Ilfov arată că în comuna Berceni apa care curge la robinet este otrăvitoare. În apa de la robinet s-au gasit cantități care depășeau limitele admise de amoniu, nitrați, mangan sau aluminiu.

„Cele mai recente bulentine de analiză a apei prelevate de operatorul SC Euro Apavol SA din sistemul centralizat de alimentare cu apa a locuitorilor din comuna Berceni evidențiază neconformități după cum urmează: număr colonii la 36 de grade Celsius (la cișmea str. Domnița Bălașa, str. Înfățișării, sursa F1 ieșire bazin); amoniu; nitriți, mangan. Prin urmare, calitatea apei furnizate în această localitate nu este corespunzătoare, nefiind potabilă și nu poate fi folosită de populație pentru băut, prepararea hranei și alte scopuri casnice”, se arată în sesizarea Direcției de Sănătate Publică a Județului Ilfov.

Localitatea Berceni se află în imediata apropiere a gropii de gunoi Glina, unde în urmă cu ceva timp au fost depozitate cantități importante de deșeuri toxice periculoase cu conținut de cianuri provenite de la secția de galvanizare a fostei platforme ARO Câmpulung, deșeuri care „prezintă sau pot prezenta riscuri imediate sau întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător și care nu puteau fi depozitate în țara noastră”, așa cum susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a firmei care a depozitat aceste deșeuri la groapa de gunoi Glina.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activitățile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanțe extrem de periculoase. Deșeurie ecotoxice periculoase au fost amestecate cu mii de tone de deșeuri menajere provenite de la populație, contaminând tot corpul de deșeuri din groapă. Drept urmare, apele de suprafață și pânza freatică au început să prezinte riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populației, după cum susțin procurorii în rechizitoriu.

Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deșeuri menajere și provenite din construcții și nu avea dreptul să primească aceste deșeuri cu conținut de cianuri deoarece nu deține instalațiile necesare pentru tratarea deșeurilor periculoase.

Autoritățile competente sunt somate să pună la dispoziția cetățenilor afectați din Glina și Popești-Leordeni, dar și din împrejurimi, rapoartele de control și situația exactă aferentă depozitării de deșeuri toxice și cianuri care a avut loc în urmă cu ceva timp la groapa de gunoi Glina.

Citește și: Proiect inedit: Un fotograf nu și-a aruncat gunoiul timp de patru ani! Iată ce a ieșit

Incendiu puternic la groapa de gunoi Glina din Capitală

Ce cantitate de mercur ajunge la gropile de gunoi din România


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *