Apropierea campaniei electorală transformă R.Moldova în câmp de luptă. Presiuni şi intimidări în războiul dintre Plahotniuc şi Sandu

-


Alegerile parlamentare pentru viitorul plen al R.Moldova se vor desfăşura pe 24 februarie 2019, dar guvernarea PDM a oligarhului Vladimir Plahotniuc a furat demult startul campaniei electorale, care încă nu a început. Prin măsuri populiste şi cu ceva bani primiţi de la „fraţii social-democraţi” de la Bucureşti, Plahotniuc încearcă să se recalibreze electoral pe segmentul de centru dreapta şi să mai fure ceva puncte electorale al celor dezamăgiţi de guvernările pro-europene.

 

Şi pentru a crea efectul scondat, „oligarhul cel bun” a început să deruleze prin oamenii săi din cadrul instituţiilor de forţă ale R.Moldova acţiuni de intimidare împotriva liderului PAS, Maia Sandu.

Vladimir Plahotniuc are probleme serioase în ultimul timp la Chişinău, în contextul în care PSRM-ul şi Igor Dodon stau bine în sondaje reuşind să câştige şi electoratul defunctului PCRM al lui Vladimir Voronin, prin valorificarea imagologică „a URSS-ului” în rândurile celor cu simpatii pro-putiniste. Deşi se află la butoanele puterii de la Chişinău, PDM-ul lui Plahotniuc nu a reuşit să câştige puncte semnificative înspre cei cu opţiuni pro-putiniste, iar o ţintă pentru democraţii rămân cei indecişi şi partea dezămăgită de pe eşichierul de centru-dreapta, care ar putea fi cumpărată cu ajutorul unor măsuri populiste.

Dar cum aceste măsuri nu sunt suficiente, Plahotniuc desfăşoară cu mare atenţie o strategie de război hibrid înspre electoratul pro-european şi unionist şi caută breşe pe care să le exploateze cu ajutorul ştirilor false la posturile sale tv. Dacă pe Băsescu l-a scos din joc cu ajutorul lui Dodon şi a justiţiei aservită, liderilor PPDA-PAS, Andrei Năstase-Maia Sandu le-a pregătit afacerea cu iz de KGB-Kozlovska (despre care am scris mai multe aici ) pentru a-i acuza de o posibilă trădare în ajunul campaniei electorale, însă pentru moment s-a dovedit a fi un „mare eşec” al omului său, Andrian Candu.

„Se pare că guvernării chiar îi este frică de noi și de mine. Dacă o să vă uitați la toate televiziunile lor, o să vă convingeți că îmi dedică destul de mult timp în intențiile lor de dezinformare și de răspândire a minciunilor. Asta înseamnă că lor le este frică și trebuie să le fie frică, pentru că noi o să venim la putere și au să ajungă la închisoare, deci au să-și piardă libertatea în situația în care noi o să reușim să construim un sistem judecătoresc care să-i sancționeze pe toți cei care au comis ilegalități, au să rămână fără averile pe care le-au obținut ilegal și are de ce să le fie frică. Până unde au să meargă ei, nu știu. Da, ei sunt oameni capabili de orice și aici depinde de noi toți, dacă ne lăsăm intimidați, speriați sau dacă mergem mai departe”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu, joi, într-un interviu acordat portalului europaliberă.org.

Acum câteva zile mi-am dat seama în timp ce conduceam că o roată de la mașină era deșurubată. Putem doar să facem presupuneri cine a făcut acest lucru, dar într-o țară care este condusă de un grup de criminali te poți aștepta la orice”

Cu cât ziua alegerilor parlamentare se va apropie, cu atât structurile statului condus de Plahotniuc vor acţiona în forţă împotriva candidaţilor incomozi. Ceea ce i s-a întâmplat Maiei Sandu este doar un semnal şi totodată un alt mesaj de intimidare adresat  electoratului acesteia.  De asemenea, Sandu a mai susţinut că a fost urmărită recent de către oamenii de la Operaţiuni Speciale ai Ministerului de Interne al R.Moldova în timp ce se deplasa către oraşul Ungheni.

Disperarea lui Plahotniuc şi teroarea MAI

Surse politice de la Chişinău mi-au declarat că nu este o noutate folosirea ofiţerilor DOS ai MAI-ului moldovean în diferite acţiuni de intimidare ai unor oameni de afaceri sau  jurnalişti.

„În R.Moldova s-a întrecut demult măsură cu acest Plahotniuc. Dar cine să îl mai oprească din măgăriile pe care le face?  Are la degetele său toate instituţiile statului moldovean, iar ceea ce i s-a întâmplat doamnei Maia Sandu este doar începutul unor acţiuni complexe de intimidare”, au declarat pentru Jurnaliştii.ro, surse politice de la Chişinău.

La rândul său, Maia Sandu a criticat în termeni duri pe oficialii MAI care s-au mărginit în a susţine că îşi fac datoria pentru cetăţeni.

„Îi cer public ministrului de Interne să dispună încetarea imediată a acestei urmăriri ilegale și demisia pentru utilizarea resurselor administrative în intimidarea opoziției. Calificați asta ca și plângere penală depusă împotriva acțiunilor ilegale ale acestor polițiști”, a subliniat Maia Sandu.

Şi ca tabloul să fie complet, PDM-ul „oligarhului cel bun” a denunţat public vineri mai multe derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a dispozițiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și Codului audiovizualului.  Potrivit PDM, ilegalităţile sunt comise de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și de unele asociații obștești.

„Din acest motiv, PD a decis să sesizeze oficial instituțiile responsabile de organizarea alegerilor. Totodată, dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influențeze rezultatul alegerilor și să discrediteze desfășurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalități o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicității, au înțeles că susținerea lor este tot mai redusă în rândul cetățenilor și încearcă să prevină un eșec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada preelectorală”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de PDM.

Prin aceste acţiuni, PDM şi Vladimir Plahotniuc anunţă o campanie electorală plină de surprize în contextul în care guvernarea de la Chişinău nu a reuşit să câştige foarte multe puncte, prin spoiala unor măsuri populiste care au la bază banii care vor fi viraţi de Guvernul Dăncilă. Dar până la debutul campaniei, binomul  Andrei Năstase-Maia Sandu au încă o şansă să coaguleze o platformă unită a tuturor forţelor europene şi unioniste, dar dacă vor condiţiona această construcţie politică s-ar putea să fie prea târziu.

În momentul de faţă, situaţia politică de la Chişinău nu se anunţă prea optimistă în contextul în care UE a suspendat pentru moment perspectiva unui drum european care „s-a înfundat” în corupţia de la Chişinău şi al „hoţilor în lege” din politica moldavă.

Citeşte şi:

Demiterea lui Dodon, o nouă manevră electorală cu iz de scandal a lui Plahotniuc?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.