Ar trebui impozitate bisericile? Cum au răspuns Iohannis şi Dragnea

-


Subiectul controversatei impozitări a veniturilor bisericilor a fost readus pe agenda publică de senatorul PSD, Eugen Teodorovici, între timp demis de premier din funcţia de consilier onorific, atât pentru această declaraţie, cât şi pentru faptul că a criticat măsuri guvernamentale. Atât preşedinte Klaus Iohannis, cât şi liderul PSD Liviu Dragnea consideră că o astfel de măsură nu-şi are rostul. Patriarhia a explicat că biserica este impozitată însă are un regim fiscal diferit, asemănător ong-urilor.

Fostul consilier al premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, a declarat, joi seara, la Digi 24, referindu-se la impozitarea Bisericii, că aceasta trebuie să înţeleagă că este nevoie de bani. „Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani”, a subliniat Teodorovici, fost ministru de Finanţe. El mai declara că va iniţia discuţia cu reprezentanţii Bisericii pe acest subiect. „Fie să retrocedăm ce au de retrocedat şi atunci găsim o cale de impozitare”, a fost una dintre variantele propuse. Ulterior, a fost demis de premierul Tudose.

În opinia președintelui Klaus Iohannis, a vorbi în acest moment despre impozitarea veniturilor bisericilor este „un fel de aventură fiscală”.

„Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală”, a declarat Iohannis.

Dragnea se împotriveşte

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se împotriveşte ideii impozitării veniturilor Bisericii, considerând că unele instituţii din România trebuie „cel puţin să le ajutăm să existe”.

„Eu zic totuşi să încercăm să mai păstrăm nişte instituţii în România, cel puţin să le ajutăm să existe. Nu susţin această variantă”, a spus Dragnea, precizând că nu s-a discutat în coaliţie despre aşa ceva, şi „nici nu vrea” să fie atins acest subiect.

După declaraţia lui Eugen Teodorovici şi Patriarhia România a ieşit cu un punct de vedere.

„Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizaţii de drept privat şi utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundaţiile, asociaţiile sau alte organizaţii nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său”, a explicat Patriarhia, potrivit News.ro.

Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu plătesc TVA şi sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activităţile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituţiei), venit care este în mod riguros reinvestit în întreţinerea locaşurilor de cult şi în activităţi cu caracter social-filantropic.

Din cei peste  14.000  de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, mai mult de 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.

În anul 2015, Patriarhul Daniel spunea că este de accord cu această impozitare, dar cu o condiţie: „Suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salarii de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv ne-a luat statul ca proprietăți. Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să dea înapoi ceea ce a luat și cu tot echilibrul acesta nu mai avem nevoie de salarii de la stat și altele”.

Citeşte şi: Liberalii vor cu orice preţ să o alunge pe Firea de la Primărie. Prima acţiune

Iohannis, taxat dur de un designer. Ce a fost în neregulă la ţinuta de Top Gun

Patriarhia Română confirmă: Episcopul Hușilor este protagonistul filmului porno. Care sunt consecinţele

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *