Arafat, un nou avertisment pentru români: „Dacă continuăm cu creşterile, este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”

-


Şeful DSU, Raed Arafat susţine că-n unele zone din ţară răspândirea epidemie de coronavirus nu mai este controlată. De asemenea, acesta a mai susţinut că anchetele epidemiologice trebuie îmbunătăţite în contextul în care sistemul medical este la un pas de a intra în colaps în faţa valului de infectări.

”Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor este zilnic semnificativă. Acestea arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, situaţia poate fi ţinută sub control dacă se stabilesc aspectele care trebuie îmbunătăţite.

”Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătăţit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat şi s-au dat dispoziţii clare pentru intensificarea lor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să ţină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă – când noi am avut personal detaşat, am avut medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care creşte numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice şi anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia”, a adăugat şeful DSU.

Acesta a mai spus că la stăvilirea epidemiei mai pot ajuta şi alte persoanee, nu doar medici.

”Asigurarea unui număr de personal care să ajute la anchetele epidemiologice, nu neapărat să ai medic. Ancheta epidemiologică, primul care o face poate să ia nişte date, după care alte persoane, instruite ce să întrebe, poate să ducă ancheta mai departe”, a subliniat Raed Arafat.

Întrebat dacă crede că sistemul medical ar putea intra în colaps, şeful DSU a declarat: ”Dacă vreţi să vorbim de situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”.

Pe de altă parte, acesta a mai spus că faţă există toate stocurile necesare de medicamente şi echipamente de protecţie.

”Dacă ajungem la o situaţie în care să avem nevoie de personal în plus, există mecanisme, Mecanismul protecţiei civile europene. Dar, în final, fără nicio discuţie, există riscul ca cel puţin în unele zone să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate, cum au făcut francezii din zona Alsacia care, cu un tren TGV, au dus pacienţii grav de acolo la celălalt capăt al Franţei care era mai puţin afectat. Deci, este posibil acest lucru, există mecanisme de ajustare a unei situaţii”, a arătat Raed Arafat.

1.112 de noi îmbolnăviri de COVID-19 şi 25 de decese au fost înregistrate joi în România. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este în prezent de 5.586 de pacienţi, iar la ATI erau joi internaţi 285 de pacienţi.

Citeşte şi:

Canicula revine în Capitală în weekend. Urmează trei zile cu temperaturi până la 34 de grade Celsius

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.