Arborii seculari vor să moară, dar n-au loc de ecologiști

-


Weekend-ul ăsta s-a umflat seva-n patrioții țării pentru că-n Corabia, județul Olt, niște muncitori de la drumuri au făcut ce știu ei mai bine: au muncit, n-au gândit.

Fotografiile sunt grăitoare

și vedem cum progresul tehnologic, reprezentat de borduri în accepțiunea românească, a lovit natura. Hoarda de Dorei (atât muncitorii, cât și cei care au avizat lucrarea) nu s-au oprit din muncă nici în fața unor rădăcini istorice. Au tăiat prin ele pentru propășirea trotuarelor românești.

Dar e deja penibil să mai ceri luciditate de la progeniturile unui neam care a urmat orbește ordine. P-ăștia din Corabia care au ordonat așa ceva ar trebui să-i punem la făcut autostrăzi. Prin munți. Mă uit la politicienii români cum se câcâie de ani de zile să găsească un constructor pentru o autostradă Pitești – Sibiu. Că „e traseul greu”, „trebuie tăiat prin munți” și alte scuze penibile. Uite domnule, la Corabia oamenii sapă prin orice, fără discuție.

Dar virulența unora

este la fel de enervantă. În fotografiile cu distrugerile făcute de borduriști se văd, clar ca lumina zilei, gunoaie la rădăcina acestor copaci. Cutii de suc, PET-uri, chiștoace. Și dacă vă plimbați cu Google Earth prin Corabia (da, am făcut asta) o să vedeți destule gunoaie aruncate pe lângă „mult iubitele” trunchiuri de copaci.

Nimeni n-a mai plâns faptul că arborii seculari își trag seva din pungi de chips-uri și resturi de cico, dar când o armată de zombi nivelează șoseaua precum creierele lor se inflamează patriotismul de pădure. Hai sictir!

Punem pariu

că o majoritate covârșitoare dintre cei care s-au plâns că-s tăiați copacii n-au făcut niciodată ceva pentru ei? N-au vărsat un pahar de apă la rădăcină, n-au tăiat o frunză moartă, n-au strâns un chiștoc aruncat mișelește la baza trunchiului. De plantat nici nu mai vorbesc…

Mii de oameni stau și se bucură la umbra lor, dar nu s-au gândit niciodată că n-o merită. Deloc.

Că-i Corabia sau București, sunt sute de orașe din țară și din lume care nu-și merită copacii. Natura e ostatică între betoane. Așa cum veganii se plâng că-s vaci mulse până la os pentru lapte, la fel și oamenii siluiesc natura pentru umbră și oxigen. Dar stați voi liniștiți, copacii nu vor să-mpartă orașele cu noi. Oricât de onorant e să-i mai hidrateze câte unul dintre noi cu lichidul secretat de rinichi.

Copacii-s fericiți doar când mai dau vitezomanii cu mașinile-n ei. Atunci se răzbună natura pentru toată umbra irosită pe proști, egoiști și suficienți.

Citeşte şi: USR a decis. Ce se întâmplă cu Nicuşor Dan


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *