Are România un plan de rezervă dacă UE face implozie?

-


Aș începe acest articol prin a recomanda să nu mai fim orbi: Uniunea Europeană nu mai este de ceva vreme organizația în care am intrat cândva. Pare că a obosit. Ce să te mai faci și cu gurile rele care spun că așa-s românii, unde intră de obicei, intră la ,,spartul târgului’’…

UE este într-adevăr un vis frumos, prea frumos, care are însă și un defect capital: încercând să mulțumească pe toată lumea, s-ar putea să sfârșească nemulțumind pe toată lumea. Unde mai pui, un alt lucru îngrijorător pentru România:  ,,cea mai egală dintre statele UE’’, Germania, a avut de secole cu Rusia războaie, apoi afaceri, apoi iar războaie, apoi iar afaceri.

Oare această ultimă propoziție nu este și definiția unei căsnicii? Glumim, firește, însă astăzi realitatea este că Germania se înțelege binișor cu Rusia. Când se va înțelege foarte bine, noi românii trebuie să ne aducem aminte ce-am pățit când s-a întâmplat acest lucru: Pactul Ribbentrop-Molotov.

În tot acest timp, ce trebuie totuși să facem noi: să gândim, nimic mai mult! Să facem planuri, să găsim soluții – chiar dacă unele pot părea irealizabile. Asta pentru a nu mai fi prinși din nou de către istorie cu chiloții în vine!

În UE, tânărul Macron se tot agită pentru o ,,Europă cu două viteze’’, iar ideea lui ia într-adevăr viteză. El și adepții săi par însă să nu prevadă că în acest caz vor exista în partea de est a Europei și state care își vor cauta mângâierea economică în banii Chinei și/sau a altor orientali – Japonia de pildă, că tot a trecut prim-ministrul lor interesat de afaceri prin zona.

Poate însă că ,,iliberalii’’ Europei nu vor ajunge cu cuferele goale atât de departe. Pentru că s-ar putea ca tocmai muntele să ajungă la Mahomed: la urma urmei, ce poate fi mai suculent pentru SUA și Marea Britanie decât învestiția într-o barieră de țări care să țina despărțite Germania de Rusia pentru tot restul secolului XXI?

Revenind la subiectul principal, văd că mulți români se rușinează când trebuie să ne facem planuri. Că nu e corect față de UE… Ei bine, țările care contează cu adevărat în UE au ajuns ceea ce au ajuns tocmai pentru că au avut întotdeuana un plan de rezervă. Ele n-au avut grețuri să pună interesul național înaintea oricărui alt lucru.

Să zicem că mâine imposibilul se petrece și UE face implozie. S-a gândit cineva la planul de rezervă al României? O să ne aliem atunci cu reptilienii? Cu gorilienii?

Haideți să nu ne mai rușinăm de faptul că putem să și gândim!

Citește și:

Guvernanții nu acceptă faptul că unele lefuri au scăzut


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.