Argentina cere extrădarea unui fost demnitar iranian implicat în atentatul de la „Centrul Evreiesc AMIA”

-


Oficialii de la Buenos Aires cer Federaţiei Ruse să-l aresteze pe fostul ministru iranian de externe Ali Akbar Velayati, în vederea extrădării sale în Argentina, pentru a fi judecat în legătură cu implicarea acestuia în atentatul din 1994, soldat cu 85 de morţi de la Centrul Evreiesc AMIA.

Ministerul argentinian de Externe a transmis joi o solicitare similară şi Chinei, unde Velayati era aşteptat vineri împreună cu preşedintele Hassan Rouhani, după încheierea vizitei în Rusia. Fostul ministru de externe îl însoţeşte în aceste zile pe şeful statului iranian în turneul său diplomatic în calitate de consilier special, pe probleme de politică externă.

Oficialul iranian era ministru de externe când a avut loc atentatul împotriva centrului evreiesc AMIA din Buenos Aires, soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi, cel mai grav din istoria Argentinei, unde se află cea mai importantă comunitate evreiască din America Latină.

În acest context, Velayati este acuzat de justiţia argentiniană că a fost „autor intelectual” al atentatului, alături de alţi presupuşi instigatori iranieni.

„Argentina aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor ruse, în cadrul tratatului de extrădare dintre cele două ţări”,  susţin oficialii de la MAE argentinian.

Spre deosebire de alţi oficiali iranieni implicaţi în acest caz de terorism, Velayati nu face obiectul niciunui mandat de arestare internaţional, iar extrădarea acestuia nu poate fi solicitată decât în cursul deplasărilor sale în străinătate.

De asemenea, o situaţie similară a provocat în 2011 o situaţie tensionată între Argentina şi Bolivia. Argentina a cerut atunci extrădarea ministrului iranian al apărării din acea vreme, Ahmad Vihidi, aflat în vizită în Bolivia, care a decis să-şi scurteze acestuia vizita şi să ceară scuze oficiale Argentinei, pentru atentatul din 1994.

Ancheta procurorilor argentinieni în cazul atentatului de la „Centrul Cultural Evreiesc  AMIA” din Buenos Aires din 1994 au scos la lumină detalii semnificative ale implicării Iranului şi a grupării şiite libaneze, Hezbollah, în acestă acţiune teroristă.
Justiţia argentiniană a cerut un mandat de arestare internaţional împotriva celor mai înalte autorităţi ale guvernului iranian din acea vreme şi a fostului preşedinte Ali Rafsandjani.
În schimb, liderii comunităţii evreieşti din Argentina, cea mai importantă din America Latină, au criticat în repetate rânduri deficienţelor autorităţilor argentiniene în cazul atentatului din 1994.
Citeşte şi:

                   Cum au fost discriminaţi foştii militari la concursurile de reangajare în Armată. Umilințe pe toată linia


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.