Arhivele Holocaustului. Finlanda cercetează implicarea voluntărilor săi din cadrul SS în masacrarea evreilor de pe frontul de EST

-


Preşedinţia Finlandei a redeschis cercetările asupra rolului voluntarilor finlandezi din cadrul unităţilor Waffen SS, din timpul celui de-al doilea război mondial de pe frontul de EST, în masacrarea populaţiei evreieşti, la solicitarea istoricului israelian Efraim Zuroff, scrie timesofisrael.com

 

Soldații voluntari finlandezi care au  fost incluşi în cadrul unităților naziste Waffen-SS pe frontul de EST unde au participat la masacrarea evreilor şi a prizonierilor ruși de război, în timpul ofensivei germane din Ucraina și-n Caucaz în perioada 1941-1943, potrivit raport al Arhivelor de Stat al Finlandei.

„Subunitățile și soldaţii finlandezi din cadrul Diviziei SS – Wiking au fost angajați în timpul operaţiunii Barbarosa de pe teritoriul URSS, iar în drumul prin Ucraina și Caucaz au fost implicați în numeroase atrocități. De asemenea, jurnalele şi scrisorile voluntarilor finlandezi din cadrul unităţilor SS demonstrează că aceştia au fost conştienţi de atrocităţile la care au luat parte”, se arată în textul raportului publicat vineri de Preşedinţia Finlandei.

Circa 1.408 de finlandezi au fost voluntari în cadrul Waffen-SS din 1941 până în 1943. Ei au servit în Divizia 5 Panzer SS Wiking care a avut voluntari din ţările scandinave. Între iulie și august 1941, cel puțin 10 000 de civili, dintre care foarte mulţi evrei au fost ucişi de această unitate, deşi este încă greu de documentat rolul şi modul în care au fost implicaţi voluntarii finlandezi.

Raportul Preşedinţiei Finlandei citează  pledoaria avocatului lui Curt von Stackelberg de la Nürnberg  care subliniază faptul că „din iunie până în septembrie 1941 au fost ucişi peste 6000 de civili în oraşele cu comunităţi evreieşti puternice de la Liov şi Zhytomyr.  În total, 600.000 de evrei au fost uciși de forțele SS şi de unitățile aflate sub comanda acestora pe frontul de EST, în prima fază a Operaţiunii Barbarossa, iunie 1941 până în martie 1942.

Mulți finlandezi au sprijinit politica Germaniei Naziste şi au participat activ în campania de pe frontul de EST contra URSS. Raportul prezentat vinerea trecută de Preşedinţia Finlandeză este limitat din cauza lipsei de probe documentare.

Șaptezeci și șase de jurnale ale voluntarilor finlandezi din cadrul SS au fost consultate pentru elaborarea raportului și au revelat faptul că au fost permanent conştienţi de atrocităţile la care au luat parte alături de soldaţii germani.

Mulți voluntari au descris atrocitățile la care au asistat, fără a oferi date sau cifre exacte care au condus cercetătorii să afirme că reflectă confuzie emoţională şi psihologică ca urmare a dezgustului faţă de atrocitățile la care au participat din loialitate faţă de comandaţii germani.

Raportul este rezultatul unui efort de cercetare lansat de Arhivele de Stat finlandeze, în urma unui apel al istoricului israelian Efraim Zuroff către președintele Finlandei, Sauli Niinisto, pentru investigarea rolului jucat de voluntarii finlandezi în asasinarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial de pe frontul de EST. Cercetarea pentru elaborarea raportului a început în mai 2018.

Zuroff a salutat, duminică, deschiderea Preşedinţiei Finlandei pentru publicarea primelor cercetări preliminare din Raport, fiind în opinia sa „un exemplu de curaj civic exemplar”.

De asemenea, raportul a fost evidenţiat şi de Guvernul Finlandei care a precizat următoarele: „Împărtășim responsabilitatea faptelor, pentru a ne asigura că astfel de atrocități nu vor mai fi niciodată repetate”.

Citeşte şi:

Intoxicările unui deputat PSD

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.